Koliko puta vam se desilo da ste stavili vodu za kafu ili čaj da se skuva, a onda ste dopustili da "usahne" od ključanja ili ste dodali još malo tečnosti i pustili je da prokuva još jednom?
Ništa neobično, jer ova navika nam je svima bliska. Ali to i dalje ne umanjuje njenu štetnost, pa se potrudite da je se oslobodite.
Stručnjaci kažu da čak i zdravi minerali iz nje na ovaj način postaju štetni, što se jasno vidi na primeru kalcijuma koji ovako stvara kamenac. Zato je bolje da tu vodu prospete, umesto da je popijete kao kafu ili čaj.
Istraživanja pokazuju da se duplim kuvanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što nikako nije dobro za naš organizam. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je upravo najveća opasnost u takvoj vodi za piće visoka količina arsena, jer dovodi do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.
Manje je poznato da visoka temperatura nitrate pretvara u nitrozamine, koji su kancerogeni i naročito se obrušavaju na jajnike, creva, bešiku.
Kurir.rs/Magazin Novosti/M.M.
BONUS VIDEO: