USKRŠNJI VENČIĆI ĆE VAM ULEPŠATI PRAZNIČNU TRPEZU: Recept za tradicionalno testo sa kuvanim jajetom će vas ODUŠEVITI!
Uskršnji venčići spadaju u tradicionalnu hranu za vreme praznika i zauzimaju posebno mesto na vaskršnjoj trpezi. Lako se prave, a veoma su ukusni.
Od jednog testa možete napraviti nekoliko manjih venaca ili jedan veliki, sve je stvar vaše organizacije.
Sastojci
25 g svežeg kvasca
2 kašičice šećera
200 ml toplog mleka
2 jajeta
100 ml ulja
malo korice limuna po želji
580-630 g brašna (T400 meko)
7 kuvanih jaja
1 jaje za premazivanje
susam po želji
Priprema
Kvasac, šećer i mleko pomešajte i ostavite da se aktivira (2 minuta). Zatim dodajte jaja, ulje, koricu limuna, promešajte i postepeno dodajte brašno i so. Umesite mekano testo. Nauljite testo, pokrijte i ostavite na toplom da se udvostruči, oko 45 minuta. Testo premesite i podelite na dva jednaka dela.
Prvu polovinu podelite na 8 delova, pa 2 razvucite u obliku valjka na nekih 30 cm i oblikujte pletenice, pa napravite krug sa šupljinom u sredini. To radite na malo nauljenoj površini. Tako uradite i sa preostalih 6 delova. Treba da dobijete 4 peciva.
Drugu polovinu testa podelite na 2 dela, pa oblikujte valjak dužine 60 cm i napravite pletenicu, pa krug sa šupljinom. Ređajte u pleh obložen pek papirom i utisnite kuvana jaja. Ako stavljate farbana jaja, ona treba da budu ofarbana u lukovini, čajem ili prehrambenim bojama.
Pokrijte providnom foilijom i ostavite 15 minuta. Zatim premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite na 200°C nekih 30 minuta.
(Kurir.rs/A.M.)
Bonus video: