DR SERGEJ PANTIĆ IZ HITNE SAVETUJE ZA VASKRS Pažljivo sa isposničke na gurmansku hranu! Pa tek jaja! Da se ne bace, jedu se danima
BEOGRAD - Kad sam ja imao 20-30 godina ništa mi nije smetalo, ni da igram fudbal na Adi na 35-36 stepeni, to mi ništa nije smetalo - kaže dr Sergej Pantić, pomoćnik direktora beogradske Hitne pomoći.
On je jutros u jutarnjem programu rekao da veruje da će za Prvi maj Hitna imati manje posla jer praznik traje pet dana i da mladi ni na ovoj dolazećoj visokoj temperaturi ne bi trebalo da imaju problema jer su zdravi i mladi.
On je naveo da najviše problema uvek imaju plućni bolesnici i hipertoničari, a nije samo do temperature nego i do zagađenja i izduvnih gasova, posebno zimi.
- Vaskrs je posebna priča - ima ljudi koji strogo poste 40-dnevni post kada su nekim danima samo na hlebu i vodi... Pa jaja, to se spremi pa da se ne baci jede se danima - kaže dr Pantić upozoravajući da se pažljivo prelazi sa isposničke na gurmansku hranu.
- Svi koji imaju osetljiv stomak i problema sa žučnom kesom, ja bih preporučio umeren prelazak sa isposničke na gurmansku hranu - savetuje dr Pantić.
Za praznike ljudi zovu Hitnu ali ne kažu da su se prejeli nego da imaju stomačne tegobe.
- Zovu kad imaju jake bolove a ne zato što imaju proliv ali zovu i za to - kaže doktor koji je potom dao odgovor i zašto mnoge od nas ovih dana muče glavobolja i pospanost.
Nije reč samo o temperaturama nego i o promeni atmosferskog pritiska kao i prelazak sa zimske ishrane na prolećnu u kojoj bi trebalo da dominiraju salata, povrće, sve što ima puno vitamina...
Potrebno je da se priviknemo i na letnje računanje vremena što nije lako i za šta treba da prođe izvestan period - složili su se u studiju dr Pantić i poznati meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović koji su rekli da jedva čekaju ukidanje i prelazak sa zimskog na letnje računanje.
(Kurir.rs/TV Pink/SĐP)