AKO JEDETE OVU NAMIRNICU NIKAD NEĆETE IMATI STRUK! Dr Solaković otkrio šta žene treba da izbace iz JELOVNIKA da imaju TOP LINIJU

Printscreen, Shuterrstock

Doktor Emir Solaković, koji je postao poznat i cenjen u celom regionu zbog svojih saveta o zdravom načinu života, u sad je na društvenoj mreži Fejsbuk, gde je veoma aktivan, otkrio da krompir i to beli nije dobar za vitku liniju.

- Sirov krompir je bez dileme zdrav jer je bogat vitaminima i mineralima. Na žalost sadrži i škrob koji čovjek ne može provariti. U stvari mi nemamo enzime koji imaju svinje. Da bi se krompir provario moramo ga skuhati i tako postaje probavljiv, istovremeno se razgrađuje njegov škrob, povisuje mu se glikemijski indeks (GI). Kad se oguli i skuha njegov GI je oko 70. Prerada krompira (npr.pire) podiže GI do 80. Prženi krompir i čips imaju GI 95 i ne mogu se jesti bez rizika od gojaznosti, jer se ulje koje se koristi za prženje može taložiti u masne naslage. S druge strane, kad se skuha u kori, GI krompira može biti 65 (premda je to još uvijek visoko).

Beli krompir može imati GI čak 95 jer sadrži vrlo malo vlakana i on je vrlo loš za struk i treba ga po svaku cenu izbegavati. Ako baš moraš da jedeš krompir, radi to retko i uvek prvo pojedi vlaknima bogato povrće vrlo niskog GI - napisao je čuveni doktor.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

01:24
KLINAC BEZ PROBLEMA OBARA STARIJE OD SEBE! Prirodan talenat za sumo rvanje (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija