Vreme praznika koje tradicionalno provodimo u krugu poridice ne može da prođe bez bogate trpeze. Svečani ručak, sa nezaobilaznim kaloričnim slanim jelima i slatkim poslasticama, često ume da potraje i nekoliko sati, a ni prejedanje nije izuzetak. U danima koji slede, praćeni grižom savesti, želeli bismo da se opet osećamo fit, ali i da možemo da se počastimo nekom zdravom i niskokaloričnom poslasticom.
Zato je period nakon praznika pravo vreme da probate nešto drugačije, što će takođe oduševiti vaše ukućane, jer će biti jednako ukusno, a mnogo manje kalorično. U tome će vam pomoći i Sunoko šećer koji je sa svojih 8 pakovanja dobitnik žiga Čuvarkuća. Upravo ova oznaka garantuje da je reč o domaćem proizvodu najvišeg kvaliteta, jer se dodeljuje najboljim proizvodima koje Srbije može da ponudi.
Čokoladni biskvit sa bademima
Integralno brašno, laneno seme i bademi daju vlakna i antioksidante ovim ukusni biskvitima, a nije zanemarljiva ni činjenica da svaki kolačić ima manje od 100 kalorija.
Sastojci:
270 g integralnog brašna
2 kašike lanenog semena
pola kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
70 g Sunoko šećera
75 g Sunoko smeđeg šećera
2 belanca
1 jaje
1.5 kašičica ekstrakta vanile
115 g komadića čokolade
115 g neslanih badema
Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pomešajte brašno, laneno seme, sodu bikarbonu i so. U posebnoj posudi sjednite belanca, beli i smeđi šećer i jaje. Mutite mikserom oko 2 minuta, pa dodajte ekstrakt vanile. Dodajte mešavinu sa brašnom i mutite dok se dobro ne sjedini. Na kraju, smesi dodajte komadiće čokolade i bademe.
Razdvojite smesu na tri jednaka dela. Svaki deo oblikujte u valjak dužine oko 15 cm i stavite u pleh obložen papirom za pečenje jedan do drugog, sa malim razmakom. Pecite oko pola sata.