SVE MERE NA JEDNOM MESTU: Maske su tu od početka epidemije, ali obratite pažnju na OVA NOVA PRAVILA
Broj novozaraženih korona virusom je u padu, te su na poslednjoj sednici Kriznog štaba donete odluke o popuštanju pojedinih mera.
Međutim, sturka ističe da još uvek nije vreme za opuštanje, te su određene mere i dalje na snazi.
Ovo je detaljan spisak svih mera kojih i dalje moramo da se pridržavamo kako bi se borba protiv korona virusa nastavila istim tokom.
Maske, distanca i zabrana okupljanja više od 5 ljudi
Nosenje zaštitne maske i poštovanje distance su mere koje su od samog početka epidemije na snazi, a ostaju i dalje.
Pored toga, još uvek važi i mera zabrane okupljanje više od pet ljudi.
To znači i da se sportske priredbe i dalje neće odigravati pred publikom, a ni slavlja neće moći da se organizuju do daljeg.
Ugostiteljski objekti rade i u zatvorenom
Nova, najznačajnija promena koju su svi sa nestrpljenjem čekali jeste otvaranje i unutrašnjeg dela ugostiteljskih objekata, ali pod posebnim uslovima.
Pravila u zatvorenom delu ugostiteljskog obekta
- korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće),
- zaposleni moraju nositi zaštine maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja,
- ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko-scenski program uživo posle 18.00 časova, iako radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 22 sata
- ukupna popunjenost objekta ne može biti veća od 50 odsto maksimalne popunjenosti, i
- na ulazu mora vidno biti istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj lica koja mogu biti prisutna (pod korisnim površinom podrazumeva se uslužni deo, odnosno izuzimaju se pomoćne prostorije, toaleti, magacini i sl.) i obaveza posetioca da nose zaštitne maske.
Pravila u otvorenom delu ugostiteljskog objekta
- korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće),
- zaposleni moraju nositi zaštine maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja,
- između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra, tako što se taj razmak računa između osoba koje sede za različitim stolovima,
- za stolom ne može sedeti više od pet osoba,
- ukoliko ne postoje stolovi i stolice za sedenje na otvorenom delu, rastojanje između svih prisutnih lica na otvorenom delu mora biti takvo da na svakih 9 metara kvadratnih može boraviti samo jedno lice,
- otvoreni deo objekta mora biti fizički odeljen od javne površine u smislu da se mora postaviti fizička prepreka (barijera) između tog dela i javne površine tako da između korisnika usluga i lica na javnoj površini bude razmak od minimum 3 metra
- ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko-scenski program uživo (tzv. živa muzika) posle 18.00 časova.
Noćni klubovi i dalje zatvoreni
- Verujem da su i noćni klubovi spremni da se pripreme za početak rada. Sačekaćemo malo i onda kada budemo imali ispod 100 zaraženih na dnevnom nivou, možemo da pustimo sve da radi kao što je normalno - rekao je epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović odgovarajući na pitanja o radu noćnih klubova posle 22 časa.
Profesor je objasnio i koje brojke treba da dostignemo kako bi moglo da se razgovara i o otvaranju noćnih klubova.
- Sačekaćemo malo, moraćemo da procenimo. Ako imamo ispod 100 novopotvrđenih slučajeva i 60 do 70 odsto kolektivnog imuniteta možemo da pustimo, što da ne, i klubove i da sve normalno funkcioniše - istakao je epidemiolog.
Nova sednica već sledeće nedelje
Nova sednica Kriznog štaba najavljena je za sledeću nedelju kada će se dalje raspravljati o merama.
- Onda ćemo u utorak ili sredu videti da li će biti novog popuštanja mera. Mere moramo poštovati - rekao je Tiodorović.
Podsetimo, u Srbiji je u prethodna 24 sata na korona virus testirano 11.920 građana od kojih je 1.056 novozaraženo.
Preminulo je 20 pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalazi 135 obolelih.
(Kurir.rs)