Ako volite jafa keks onda je ovaj recept savršen za vas jer se ova poslastica brzo pravi, a veoma je ukusna.
Za ovaj keks na domaći način, treba vam biskvit, aromatični žele od pomorandže i otopljena crna čokolada.
Sastojci
Žele od pomorandže
60 gr šećera
korica jedne pomorandže
3 listića želatina
100 ml ceđenog soka od pomorandže
120 ml vode
Keks
40 gr narezanog maslaca sobne temperature
60 gr šećera u prahu
10 gr glatkog brašna
10 gr oštrog brašna
40 gr mlevenih badema
korica pomorandže
2 belanca
prstohvat soli
Čokoladni sloj
120 gr naseckane crne čokolade
Žele od pomorandže
Da biste napravili žele, u manjoj šerpi sjedinite šećer, koru od pomorandže i vodu. Tu smesu kuvajte 10 do 15 minuta. U međuvremenu obložite pleh od 18 cm folijom, a listiće želatina stavite u posudu sa hladnom vodom na 5 minuta. Sirup sklonite sa vatre i procedite. Želatin dobro procedite, ubacite u topli sirup i mešajte dok se ne otopi. Dodajte sok od pomorandže, promešajte i ulijte u pripremljeni pleh. Hladite dva sata ili dok se želatin ne stvrdne.
Priprema
Keks
Kako biste dobili smeđi maslac, stavite ga u tiganj na srednje jaku vatru. Sve vreme mešajte. Maslac će početi lagano da peni i polako će primiti drugu boju, a za otprilike 5 do 8 minuta postaće zlatno smeđe boje. Sklonite ga sa vatre i prebacite u posudu otpornu na toplotu i pričekajte da se u potpunosti ohladi.
Zagrejte pećnicu na 190 stepeni. Izmerite i odvojite 30 ml rastopljenog i ohlađenog smeđeg maslaca, a sa ostatkom premažite kalup za 12 rupa. U posudu sjedinite šećer i brašno, a zatim pomešajte mlevene bademe i koricu pomorandže.
Belance umutite mikserom, pa dodajte u smesu sa brašnom. Dodajte i so i ohlađeni smeđi maslac, pa sve zajedno pomešajte u gustu smesu.
Ravnomerno podelite smesu u kalup i pecite 9 do 12 minuta ili dok keks ne bude zlatne boje i čvrst na dodir. Izvadite ih iz pećnice i ostavite u kalupu da se ohlade u potpunosti. Kad se žele stegne, pažljivo ga iseckajte. Izrezani žele stavite na ravnu stranu svakog keksa.
Čokoladni deo
Čokoladu otopite na pari i ostavite 10 do 15 minuta da se ohladi. Pažljivo prelijte jednu do dve kašike otopljene čokolade preko vrha svakog želea, prekrivajući i vrh celog keksa. Ostavite da se čokolada ohladi i stegne pre posluživanja.
(Kurir.rs/A.M.)
Bonus video: