SRBI OBOŽAVAJU I DIMLJENU I BARENU SLANINU, ALI KOJA JE ZDRAVIJA? Lekari su dali svoj glas i jedna je ipak ŠTETNA za zdravlje
Nekada nepravedno nazvana najštetnijom namirnicom po zdravlje, ispostavilo se da je omiljeni specijalitet svih Srba - slanina, zapravo korisna.
Lekari su saglasni, zahvaljujući brojnim sastojcima, ova poprilično masna hrana zapravo pozitivno deluje na naš organizam, naravno, ukoliko se uzima umereno.
Naučnici i lekari kažu da je optimalno da pojedete 20-30 grama slanine dnevno, ne više. Tako ćete podići energiju, opskrbiti telo vitaminima i drugim korisnim hranljivim materijama.
Šta sadrži slanina:
- vitamine rastvorljive u mastima, uključujući A, D, E
- esencijalne aminokiseline - linolensku, stearinsku, palmitinsku i druge
- nezasićene i zasićene masne kiseline
- minerale u tragovima (cink, natrijum, kalcijum i selen)
Koja je bolja za organizam, dimljena ili barena?
Nedavno su naučnici otkrili da dimljena slanina zadržava sve korisne supstance svinjskog mesa. Odnosno, čak i nakon toplotne obrade, nutrijenti se uopšte ne gube. Takođe, nakon dimljenja se ne menja ni količina kalorija - 700-740 kcal na 100 g.
S druge strane, u barenoj takođe nema nekih većih izmena u sastavu nakon termiške obrade. Razlika je što je ova slanina obično masnija, jer se takvo meso bira za ovu vrstu obrade. U tom smislu, barena može biti štetnija, kažu lekari i napominju da zapravo najveći problem, a koji važi za sve prerađevine, jesu nitrati, odnosno pojačivači ukusa koji se dodaju namirnicama.
kurir.rs/mondo