Na svakodnevnom jelovniku ljudi u Srbiji nađu se namirnice koje su riznica zdravlja, ali i one koje jedino prijaju čulu ukusa.
Mnogi gube iz vida kako i koliko hrana utiče na njihov organizam, prave pogrešne izbore kojih postanu svesni tek kada telo odreaguje.
1. PODVARAK
- Omiljeno jelo velikog broja naših ljudi je puno masnoće. Uz to, podvarak se najčešće sprema uz meso pa je samim tim teško varljiv i predstavlja veliko opterećenje za želudac, objašnjava nutricionista Milka Raičević.
2. SARMA
- Tokom pripreme uništavaju se svi vitamini i minerali. Sarma jeste veoma ukusna, ali u suštini dok je jedemo, samo unosimo veliki broj kalorija i ništa više, objašnjava nutricionista.
3. SVE IZ PEKARE
Zbog stila života, ali i nedostatka para velikom broju ljudi je pekara prvi izbor kada su u pitanju skoro svi obroci tokom dana.
- Pekara nikako! Proizvode iz pekare ne treba jesti zbog prevelike količine masnoće koju sadrže, belog brašna od kojeg je većina napravljena i raznih aditiva koji se dodaju u njih. A naročito ih ne treba konzumirati svakodnevno. Eventualno se povremeno mogu jesti integralna peciva - kaže nutricionista.
4. MASNI SIREVI
Preterana količina masnih sireva može da izazove glavobolje, a da ljudi ni ne znaju njihov uzrok. Daleko bolje alternative su mladi i biljni sirevi, preporučuje nutricionista.
5. SVA PRŽENA I PEČENA HRANA
- Pripremom se uništavaju svi zdravi i hranljivi sastojci, a gomila količina nezdravih masti, ističe Milka Raičević. Nutricionista dodaje da je svinjska mast relaitvno zdravo rešenje, ali samo ako se konzumira umereno.
JEDEMO, A BAŠ JE ZDRAVO
1. KUPUS
Nutricionista na prvo mesto zdravih namirnica koje jedemo stavlja kupus.- Kupus je idealno rešenje, kada se jede svež, kao salata. Takođe, nije greška ni ako se blago termički obradi. Prepun je vitamina. Dostupan je tokom cele godine. Ova vrsta povrća se jede u našoj zemlji, ali kako kaže nutricionista, u nedovoljnoj količini. Ljudi greše i kada ga kuvaju sa mesom. Na primer, sa kolenicom. Kupus je, što je takože važno, pristupačna namirnica.
2. SKUŠA
- Riba jeste zdrava, ali isto tako treba imati u vidu da određene vrste, često zbog transporta ili hrane koju uzimaju pre ulova, sadrže velike količine nafte i olova. Zbog toga je skuša najzdravija jer se ona najčešče hrani planktonima (sitnim biljnim i životnjskim vrstama) i sadrži dosta omega 3 i 6 masne kiseline, napominje nutricionista. Dodaje da je izuzetno važno da se riba konzumira uz beli luk, limun i peršun jer se time dodaje vitamin C i ostali hranljivi sastojci koji mogu da "ispare" tokom pripreme jela.
3. KISELOMLEČNI PROIZVODI
- Oni su izvor zdravih bakterija. Svakako treba izbegavati one sa visokim procentom masnoće,a povremeno u ishranu treba uvesti i biljna mleka, smatra nutricionista.
4. VOĆE
Dobro je poznato da je voće izuzetno zdravo, ali kada je konzumiranje ove hrane u pitanju, nameće se sledeća preporuka.
- Najbolje je voće jesti bez mešanja sa ostalom hranom. Ne treba ga konzumirati za doručak, ali je zato idealna užina.
5. JAJA I TO BELANCA
- Belance je izvor proteina i može se jesti i do tri puta nedeljno. Sportisti ovu meru prekoračuju pa mogu i za doručak da pojedu devet belanaca, ali su potrebe njihovog organizma drugačije od potreba većina ljudi. Aktivnije i troše unete kalorije.
Šta vi najčešće jedete?
kurir.rs/blicžena
Bonus video: