Kopriva je poznata po svojoj lekovitosti, a posebno se ističe njeno seme.
U narodnoj medicini se seme koprive koristi kod anemija.
Kopriva je našla široku primenu u narodnoj medicini. Koristi se cela biljka i njeni pojedinačni delovi - stabljika, lišće, seme i koren.
Kopriva sadrži pantotensku, kofeinsku, ferulinsku i p-kumarinsku kiselinu, histamin, acetilholin, karoten i druge karotenoide, vitamine C, K i B kompleksa, fitocinide, hlorofil, tanine i proteine , skrob, gvožđe, kalcijum, cink.
Seme koprive pomaže
- jačanja imuniteta - lečenja anemije - urinarnih infekcija - regulisanja nivoa holesterola - jačanja zuba i kostiju - čišćenja jetre i krvi - reumatskih tegoba i artritisa - pospešivanja rada nadbubrežne žlezde i endokrinog sistema - podizanja libida
Kako se koristi
Seme koprive ćete najlakše konzumirati ako ga pomešate sa medom. Toj smesi možete da dodate i ceđeni limun i iseckano koštunjavo voće. Osim što je preukusan, ovaj vitaminski miks će vam podići imunitet i nivo energije. Dovoljno je da uzimate jednu, do dve, kašičice na dan.
Seme možete umešati i u jogurt ili smuti, ukoliko niste ljubitelj meda.
(Kurir.rs/A.M./Novosti)
Bonus video: