Gošća u Pulsu Srbije bila je profesorka Hemijskog fakulteta Dušanka Milojković Opsenica koja nam je rešila sve nedoumice o aditivima.
Šta mi zapravo jedemo? Šta se krije iza E-brojeva? Šta su mitovi, a šta činjenice?
- Pre svega treba reći da je nemoguće zamisliti hranu bez aditiva, to su supstance koje se dodaju u procesu proizvodnje hrane kako bi se poboljšao izgled. Negde oko 2000 aditiva je u upotrebi i oni su označeni E brojevima. Aditiv E 171 je bela boja. Ono što je za njega karakteristično je što nema ograničenje koliko treba da ga bude u pojedinim namirnicama i to je razlog što je izdato saopštenje da ne može da se garantuje bezbednost, jer tu prosto nije moguće odrediti dnevni unos. Za titan dioksid se pokazalo da može izazvati oštećenja DNK, ali nije kancerogen, on se pojavljuje u nano česticama. Nano čestice prodiru kroz membrane i predstavljaju rizik po zdravlje. Stalno se vrše kontrole i procenjuje kolika treba biti dnevna doza. - rekla je prof. dr Dušanka Milojević Opsenica.
Kurir.rs/M.L.
Bonus video: