LOKALI RADE DO PONOĆI, ALI ŠVEDSKI STO NIJE KAO ŠTO JE BIO: Evo koje su mere sada na snazi u Grčkoj, tu je još jedna novina

Shutterstock

Mnogi građani Srbije jedva su dočekali da Grčka otvori granice za naše turiste, a u toj zemlji je sve spremno za sezonu koja je praktično već krenula.

Milan Lainović, potpredsednik Asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), koji se nedavno vratio iz Grčke, otkriva za Kurir koje su epidemijske mere na snazi i šta mogu očekivati naši turisti koji se spremaju da krenu na letovanje!

- Epidemiološka situacija u Grčkoj se pomno prati i sve mere se poštuju. Bili smo prijatno iznenađeni organizacijom i kako je sve čisto. Sve je podignuto na mnogo veći nivo nego što je bilo pre. Na plažama su ležaljke postavljene na propisanoj udaljenosti, sve se čisti i stalno dezinfikuje. Isto tako je i u ugostiteljskim objektima - objašnjava Lainović.

Ugostiteljski objekti, inače, rade do ponoći, a konobari su, za razliku od gostiju, u obavezi da nose maske.

Veći nivo epidemiološke bezbednosti, kako Lainović kaže, podignut je i u hotelima.

- U hotelima se svuda nalaze sredstva za dezinfekciju. Švedski sto ne postoji u klasičnom obliku već osoblje služi goste onim što izaberu - objašnjava on i dodaje da se gostima u hotelima ne meri temperatura.

Novina u odnosu na prethodna letovanja je da su turisti na brodovima u obavezi da nose zaštitne maske ako su na zatvorenom, ali one nisu obavezne na otvorenom delu broda.

- Sve je spremno za turističku sezonu koja je već krenula. Grci su dosta bili zatvoreni, sada su spremni i jedva čekaju da ugoste naše turiste. Organizovali su se tako da sve odlično i bez ikakvih problema funkcioniše - kaže Lainović.

(Kurir.rs/R.K.)