NEIZOSTAVAN DEO PROGRAMA: Kako izabrati profesionalne trubače za vaše veselje

Profimedia

Kada planirate neku vrstu proslave u Srbiji, bilo to venčanje, krštenje, rođendan ili proslava jubileja kompanije, neizostavan deo programa moraju biti i trubači. Svi znamo kako oni mogu da dovedu atmosferu do usijanja, kada svi gosti pevaju uglas i igraju na stolovima. Ali, ako želite da se vaši gosti baš dobro provedu, slušaju kvalitetnu muziku ovog žanra i da im srce sve vreme igra, onda ne treba da birate bilo kakav orkestar, već profesionalne trubače.

Njihov repertoar prevazilazi uobičajene poznate hitove sa estrade i oni kvalitetom svoje izvedbe uspevaju da atmosferu dovedu do usijanja za čas. Nijedan gost neće ostati ravnodušan, ukoliko izaberete pravi orkestar.

Zbog čega treba da izaberete profesionalne trubače?

Ukoliko za svoju proslavu želite samo najbolje trubače, onda se podrazumeva da ćete potražiti kvalitetan bend. Ono što profesionalni orkestar trubača razlikuje u odnosu na ulične trubačke grupe je, pre svega, repertoar.

Profesionalni trubači osim nezaobilaznih hitova poput „Pukni zoro“ „Ružo rumena“ i „Đurđevdan“, na svom repertoaru imaju i neke malo drugačije melodije, kao što je možda davno zaboravljeni pop hit „Hajde da ludujemo ove noći“. Pored standardnih hitova narodne muzike (starijih i novijih), kao i svima dobro poznatih kafanskih pesama, profesionalni trubači znaju da ubace i filmsku muziku. Pa tako je u poslednje vreme nemoguće zaobići italijansku pesmu „Bella ciao“, koja je ponovo postala popularna nakon prikazivanja serije La casa de papel.

A kada smo već kod repertoara, treba naglasiti da je on jedan (najvažniji) element nastupa, ali da profesionalni trubači sa sobom donose sasvim drugačiju vrstu mini koncerta u odnosu na ono što ste navikli da vidite. Scenski i muzički nastup profesionalnih trubača se dosta razlikuje od onoga što ste viđali kod uličnih svirača.

Još jedan razlog zbog koga treba da izaberete profesionalni trubački sastav je dužina nastupa. Ona nije vremenski ograničena, već se prilagođava potrebama proslave. Kada su svadbe, na primer, u pitanju, trubači su tu da naprave veselu atmosferu kada se ide po mladu, pa zatim da podignu temperaturu pred izlazak mladenaca iz crkve uz neko popularno kolo i naravno da u restoranu, gde se održava svadba naprave spektakl za pamćenje.

Na šta treba da obratite pažnju kada birate profesionalne trubače

U današnjem digitalnom dobu, kada želimo nešto da saznamo, obično informacije tražimo na internetu. Tako treba da postupite i kada krenete u potragu za trubačima za svoju proslavu. Proverite šta piše na njihovim sajtovima, da li imaju istaknut repertoar, da li sviraju za sve vrste proslava i sl.

Pored toga, bilo bi odlično da pogledate i neki od njihovih nastupa, kako biste znali da li vam se dopadaju. Obično ćete na njihovim sajtovima ili društvenim mrežama pronaći dovoljan broj video snimaka, na osnovu kojih ćete moći da napravite primarnu selekciju.

A još jedan indikator, koji vam može ukazati na kvalitet, je i broj takmičenja i nagrada koje je orkestar osvojio. Proverite da li je bend, koji želite da angažujete, učestvovao na nekom od domaćih takmičenja, poput sabora trubača u Guči ili možda na internacionalnim kao što je festival u Veneciji. Pored toga, neki bendovi sviraju i na poznatim domaćim festivalima, kao što je manifestacija Dani piva u Zrenjaninu ili na privatnim koncertima u regionu. Sa većine ovih manifestacija možete pronaći snimke na YouTube-u ili drugim društvenim mrežama, pa se bacite na istraživanje.

Koliko će sve to da košta?

Na kraju svake potrage za orkestrom, postavlja se pitanje cene i da li se ona uklapa u budžet. Dobra vest je da angažovanje profesionalnih trubača ne košta mnogo kao što većina ljudi misli. U zavisnosti od toga koliki je budžet organizatora proslave, mogu se pronaći dobri trubači za svačiji džep. Pa tako se prosečna cena kreće od 200 do 500 evra. Na nju naravno utiče i to da li birate relativno poznat orkestar, ili se odlučujete za vrhunske profesionalce i dobro poznate trubače na estradnom nebu Srbije.

Neke proslave, kao što su svadbe ili proslave rođenja deteta, se održavaju samo jednom u životu i ne treba štedeti da svoj poseban dan učinite još lepšim.

Ukoliko kucate na guglu trubači Beograd možete pronaći kvalitetan trubački orkestar koji će ulepšati vaše slavlje.

(Promo)