NAŠLI STE KOGA STE TRAŽILI, JA SAM RATKO MLADIĆ: Ovako je uhapšen bivši komandant VRS! ŠIFRA: DEDA JE PAO!

Profimedia, Ana Paunković

Soba neuredna, jorgan zgužvan, novine rasute, nisu ga ni prepoznali...

Pogledaju - neki čovek, onako u pomračini sa kačketom sedi u trenerci i soba je neuredna, jorgan zgužvan, trenerke neke su tu, orman otvoren, novine rasute, stoji voda na stolu...

U Lazarevu su živele četiri familije koje imaju rodbinske veze sa odbeglim generalom i sve četiri se stavljaju pod nadzor.

Ana Paunković 
foto: Ana Paunković

Lazarevo, malo banatsko kolonističko selo, nije bilo nepoznato članovima Akcionog tima. To mesto u Vojvodini nastanjivalo je oko 3.000 ljudi, pretežno boračkih porodica iz Bosne i Hercegovine, pa i iz okoline Kalinovika, odakle je i sam Mladić, objavio je 2017. godine Nedeljnik opisujući detalje hapšenja generala VRS Ratka Mladića.

Još oktobra 2007. godine novosadski "Dnevnik" pisao je o pretresu napuštene kasarne u Zrenjaninu, povezujući to sa činjenicom da Mladićeva rodbina živi u Lazarevu, nadomak Zrenjanina. Tri godine kasnije, aprila 2010. godine, sarajevski nedeljnik "Slobodna Bosna" objavio je tekst kako je Ratko Mladić viđen u Lazarevu, piše Nedeljnik.

"Ključni momenat je Đurđevdan 2011. godine. Velika srpska slava... Darko Mladić i njegova deca su došli upravo na slavu kod svog rođaka u Lazarevo", počinje da odmotava klupko Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine Republike Srbije.

Darko Mladić i deca, međutim, sve vreme borave samo u dvorištu Branislava Mladića. "... Deca paradiraju tu oko te kuće - unučići, kao da ih neko gleda iznutra. ... To su primetili Miodrag Rakić, Vukčević i Svetko Kovač", nastavlja Bruno Vekarić nekadašnji pomoćnik tužioca za ratne zločine.

Proveli su pola sata pod prozorima kuće, u Ulici Vuka Karadžića, koju preseca ulica drugog Karadžića - Radovana. "Imali smo visok stepen sumnje da je vrlo moguće da se nalazi u nekom od tih objekata", dodaje Saša Vukadinović, nekadašnji direktor BIA.

Profimedia 
foto: Profimedia

Sutradan ujutru, dok su pili kafu, skriveni stanar Mladić rekao je drugom Mladiću, svom domaćinu Branislavu, kako je kroz zavesu gledao sina Darka i unuke.

U najužem krugu i najvećoj tajnosti doneta je odluka da se krene u 37. veliku akciju potrage za Mladićem.

Vladimir Šporčić 
foto: Vladimir Šporčić

"Čak ni svi pripadnici službe za otkrivanje ratnih zločina nisu znali da postoji taj nivo sumnje koji ukazuje da je moguće da se Ratko Mladić nalazi u jednom od tih spornih objekata", otkriva za dalje Vukadinović.

U zoru, tačno u 5.30, 26. maja 2011. godine, u kuće četiri porodice u Lazarevu, koje imaju rodbinske veze sa optuženim generalom, istovremeno upadaju ekipe SORZ-a. Jedna od njih i u dvorište Branislava Mladića.

"Mi dakle nismo imali puno saznanje da ćemo otkriti Ratka Mladića u Lazarevu, već smo se ponašali po metodologiji koja je utvrđena i koja je posledica našeg prethodnog rada", kaže Boris Tadić, nekadašnji predsednik Srbije.

Vladimir Šporčić 
foto: Vladimir Šporčić

"Četvorica predstavnika SORZ-a ulaze u to dvorište, tu se nalaze dve kuće. Penju se uz te stepenice, ulaze i u prvu sobu s desne strane koja je prva pri ruci, ulaze dva operativca", svedoči Vekarić. "U jednom momentu ne mogu da se otvore vrata, nešto ili neko se nalazi iza vrata . Pogledaju - neki čovek, onako u pomračini sa kačketom sedi u trenerci i soba je neuredna, jorgan zgužvan, trenerke neke su tu, orman otvoren, novine rasute, stoji voda na stolu."

"Tri ključna čoveka - šef koordinacionog biroa, šef BIA i tužilac za ratne zločine nisu u tom trenutku bili u zemlji", komentariše čudnu situaciju general Aleksandar Dimitrijević, nekadašnji načelnik Uprave za bezbednost Generalštaba VJ.

"U tom trenutku Miodrag Rakić i ja smo na službenom putu koji je zakazan dva meseca ranije i nalazimo se na sastancima sa najviše pozicioniranim ljudima i najznačajnijim rukovodiocima službi Sjedinjenih Država", objašnjava za Nedeljnik Vukadinović.

"U vreme hvatanja Ratka Mladića, ja sam na Brionima", kaže Vukčević.

"Jedan od njih otvara, traži mu ličnu kartu: 'Dajte mi ličnu kartu.' Otvara ličnu kartu - Ratko Mladić. Kaže: 'Odakle ti ova lična karta?' Ne prepoznaje jer je pomračina, stvarno Mladić izgleda znatno drugačije od onoga kako ga mi pamtimo sa televizije", nastavlja Vekarić. "Osoba odgovara: 'Našli ste koga ste tražili. Ja sam Ratko Mladić."

Šifra je glasila: "Deda je pao!"

"Jedan od mojih najvažnijih saradnika u tom poslu me je pozvao telefonom, to je u Srbiji bilo već vrlo, vrlo rano, u Americi je već kasno uveče i obavestio me da smo završili posao. Konkretno, da najveći problem koji smo imali, više nemamo", odahnuo je Vukadinović.

U javnosti dolazi do konfuzije. Paralelno sa vešću o hapšenju Mladića, koju mnogi primaju kao još jednu u nizu spekulacija i probnih balona, iz Hrvatske stiže vest da je u Srbiji pod imenom Milorad Komadić uhapšen Ratko Mladić.

Informacija o lažnom identitetu pokazaće se netačnom, ali vest o hapšenju, na vanrednoj konferenciji za medije, potvrđuje predsednik Tadić. Mladićevo hapšenje je izazvalo brojne spekulacije. Bilo je onih koji su verovali da je u sve upleten "slučaj"! "Da li iko ozbiljan misli da tako važna stvar može da se desi slučajno", pita Vukadinović.

Vladimir Šporčić 
foto: Vladimir Šporčić

Neki su verovali da se Mladić sam predao, tj. da su ga "predali"! Po njihovom mišljenju, imajući u vidu da je u poslednjih nekoliko nedelja preživeo čak dva srčana infarkta i da je bez ikakve lekarske pomoći, Ratko Mladić je imao samo dve mogućnosti: smrt ili Hag.

"Ostao je bez podrške, bez jataka, bez finansija, verovatno ostavljen od svih", govori general Dimitrijević. "Šta je mogao, o čemu je mogao drugo da razmišlja, osim možda da je spas, ja mislim pre svega zbog porodice, da on bude pronađen. I to se naprosto dogodilo."

"To nije bilo ni čudo ni iznenađenje već rezultat veoma dobre saradnje službi na terenu, i uvek kažem da su u tom smislu Saša Vukadinović i BIA uradili odličan posao", ubeđen je Serž Bramerc, glavni tužilac Međunarodnog tribunala u Hagu.

Profimedia, Vladimir Šporčić 
foto: Vladimir Šporčić, Profimedia

Najviše je, ipak, bilo onih koji su se fokusirali na upadljive političke koincidencije. Hapšenje je izvedeno na dan kad u Beograd dolazi Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU. Ta poseta pak dešava se samo nekoliko dana pre nego što će Serž Bramerc da podnese izveštaj o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom Savetu bezbednosti UN. A već je bilo jasno da će izveštaj biti negativan.

"Godinama nisam verovao apsolutno u zvaničnu verziju državnih vlasti u Srbiji o tome da oni ne znaju gdje je Mladić", svedoči Senad Pećanin, novinar iz Sarajeva.

(Kurir.rs/Nedeljnik)