Rezanci s makom

Sastojci:
♦ 500 g glatkog brašna
♦ malo soli
♦ 1 jaje + 1 žumance
♦ oko 2,5 dl mlake vode
♦ 5 kašika mlevenog maka
♦ 2 kašičice šećera u prahu
♦ malo maslaca

Priprema:
Prosejati brašno, posoliti ga, u sredini napraviti udubljenje, pa dodati jaje, žumance i vodu. Zamesiti testo, formirati ga u kuglu (ili dve) i ostaviti pokriveno da odstoji na sobnoj temperaturi oko pola sata.

Testo dobro razvaljati na pobrašnjenoj površini, iseći ga u trake, složiti jednu na drugu (između ih posuti brašnom) i seći široke rezance (po želji mogu biti tanji, širi, uži ili duži). Kuvati ih u velikom loncu, u kipućoj i malo posoljenoj vodi. Kad isplivaju na površinu, kuvati ih još tri minuta, pa ocediti.

Samleven mak sjediniti sa šećerom, pa tu smesu pomešati s rezancima (na vruće rezance možete prvo staviti malo maslaca, pa kad se on rastopi, tek onda dodati mak pomešan sa šećerom). Jelo služiti vruće.