PETRONIJEVIĆ: Neverovatna je primena pravila koja su sami doneli u Hagu

Profimedia/Eurokinissi Zuma Press Splas, EPA Peter Dejong Pool

- Haški tribunal je disciplinski organ NATO, ja se nadam da je to svima jasno - rekao je u emisiji "Srpski sv(ij)et" Goran Petronijević, srpski advokat.

- Sve što se u Hagu događalo je neverovatno, i to da oni četiri puta, dva puta u slučaju Krajišnika i dva puta u slučaju Karadžića, pravosnažno donesu odluku i kažu da se u tim opštinama nije dogodio genocid; a onda ovo veće dođe u situaciju da opet razmatra to pitanje i da preglasavanjem 3:2, dakle vrlo tesno, ne donesu takvu presudu. Neverovatna je primena pravila koja su sami doneli - rekao je gost Nacionalne televizije.

On je objašnjavao i razloge zašto Haški sud donosi ovakve odluke:

- Nemačka treba da bude vodeća država Evrope i ne može da nosi epitet genocidna u 21. veku, pa mora da upre na nekog drugog prstom da ponese taj epitet. Oni to Srbima rade još od devedesetih.

- Mi ne možemo tužiti Nemačku za najveće zločine koje su počinili u Drugom svetskom ratu jer smo sklopili bilateralni sporazum sa njima o oprostu. Ovo što su nam uradili devedesetih mora i treba da se tuži, a jedina adresa su domaći sudovi, jer je šteta ovde nastala. Ali država to neće učiniti zbog svih ovih nesretnih evroatlantskih pregovora - rekao je Goran Petronijević.

On je uz napomenu da većina u Haškom tribunalu je samo čitala ono što im je napisano:

- Od ukupno stradalih na području Bosne i Hercegovine, za zločine nad Srbima je osuđeno sedam posto. To je jedna strahovita poruka sa kojom prelazimo prvu petinu 21. veka, a to je da ubijati Srbe nije kažnjivo. To treba stalno ponavljati.

U razgovoru sa voditeljkom Gordanom Janićijević, gost je komentarisao i slanje Radovana Karadžića u Veliku Britaniju, u zatvor koji je najgori u toj zemlji, gde kaznu služe najokoreliji kriminalci, i gde su i sami stražari 2019. godine protestovali da im se osigura osnovna bezbednost, jer su im životi ugroženi:

- Zatvori su toliko pretrpani dva i po puta, da se nužda noću vrši u kiblama u sobama - to su ljudi napisali kao primedbe tamo, što znači da je sasvim moguće.

- Ovo je sada svet u kom nema monopolarnosti, nema vraćanja na staro. Rusija, Kina i razne organizacije jačaju, a Amerika slabi. Poštovanje pravnih normi je neophodnost, kojoj ako se ne vratimo, doći će do velikih sukoba, a pitanje je ako do toga dođe, da li bi iko ostao - komentarisao je globalnu situaciju gost Srpskog svijeta.

- General Ratko Mladić ima jednu neverovatnu intuiciju. Znate zašto nije prihvatio da svedoči protiv Slobodana Miloševića? On je osetio da ga lažu i da mu nameštaju. To su obećanja koja su bila usmerena na razbijanje jedinstva Srba. Mladić i Karadžić su bili na istom putu - konstatovao je on.

Na kraju je dao i prognozu narednih događaja vezanih za Haški tribunal.

- Pitanje je kakva će biti presuda Stanišiću i Simatoviću. Ona je bila oslobađajuća, ukinuta, a sad im se ponovo sudi. Posle ovakvih najava, to je uvlačenje Srbije u sve ovo.

Kurir.rs/IN4S