Bosiljak je biljka koja se koristi kao lek i kao začin, prelepo miriše i tera komarce.
Godinama smo imali isti problem: mala sadnica bosiljka pretvori se u veliku štrkljastu biljku sa par listova.
Zašto je važno orezati bosiljak?
Da bi biljka ostala zdrava, energično rasla i pružala vam obilje listova, važno je naučiti kako se pravilno orezuje.
Kako se POGREŠNO orezuje bosiljak?
Da biste naučili da pravilno orezujete bosiljak, važno je da znate koji je pogrešan način orezivanja: to je ono kada berete krupne listove na dnu sadnice.
Najkrupniji listovi na donjim granama su pogoni cele biljke. Ti veliki listovi uzimaju najviše sunčeve svetlosti i osiguravaju da biljka bosiljka dobija odgovarajuće hranljive sastojke. Njihovo obrezivanje značajno šteti biljci. Uklanjanje tih donjih listova ne samo da šteti biljci, već će je i uništiti.
Pravilan način orezivanja bosiljka
Pravilno ćete orezati bosiljak, ako mu odsečete vrh, tj. listove na vrhu. Svaki put kada mu odsečete listove sa vrha, na njihovom mestu će iznići nove grane. Tako bosiljak neće da raste uvis, nego u širinu.
3 koraka za pravilno orezivanje bosiljka
1. Identifikujte - Utvrdite mesto na grani gde možete jasno videti kako nastaju novi sitni listovi.
2. Isecite - Isecite granu neposredno iznad tih sitnih listova, pazeći da ne ometate lišće. Koristite neke makaze za orezivanje bilja kako biste osigurali čist rez.
3. Ponovite - Ponovite ovaj postupak sa svim granama na kojima rastu sitni listovi. Za nekoliko nedelja videćete da su se ti sitni listovi pretvorili u nove grane, a nove grane možete ponovo orezati odmah iznad novih skupova lišće, tako da će se one opet razgranati. Velika, žbunasta biljka bosiljka.
I tu je: tajna uzgoja velikih žbunastih biljaka bosiljka!
(Kurir.rs/A.M.)
Bonus video: