KLJUČNA BILJKA NARODNE MEDICINE: Majčina dušica TERA kašalj, glavobolju, LEČI želudac i creva, a kuvari je OBOŽAVAJU!
Majčina dušica cenjena je širom planete jer pozitivno deluje na brojna oboljenja, a i kuvari je obožavaju piše Milka Raičević licencirana dijetetičarka-nutricionistkinja i aromaterapeutkinja.
Raste na suvim i sunčanim mestima, na livadama, pašnjacima, čak i kamenju, često u većim grupama. U narodu je poznata kao tamjanika, timijan, divlji bosiljak, bukovica. Aromatičnog mirisa i ukusa, majčina dušica je našla primenu ne samo u narodnoj medicini već i u kulinarstvu. Kuvarice širom sveta koriste često ovu biljku jer se dokazala kao nezamenljiva u razgradnji masne hrane; odlično se slaže s mesom divljači, piletinom, ne zaobilazi ni školjke, stavlja se u supe, sosove, filove...
Lekovita moć majčine dušice dokazana je upotrebom preparata protiv kašlja. Možda i niste znali, sastavni je deo brojnih sirupa koje vam je preporučio lekar, ili ste ga nabavili u apoteci kada je zaškripalo vaše grlo ili nekog od ukućana, jer njeno eterično ulje zaista ima odlično antiseptičko dejstvo. Od ove nesvakidašnje biljke pripremaju se i voda i pasta za ispiranje usta.
Ako krenete ovih dana u berbu, važno je da znate da se kod majčine dušice koristi gornji deo stabljike koji je u cvetu i list, koji sadrži najviše ulja - flavanoida, tanina i timola. Od majčine dušice možete da napravite eterično ulje - ima antibakterijska, antioksidaciona i antigljivična svojstva, a čaj se ne koristi samo za probavu već i kao odlično sredstvo protiv mamurluka. Sama ili u kombinaciji sa ruzmarinom umanjuje glavobolje i druge nervne tegobe.
Ako hoćete da smirite kašalj, na jednu šoljicu vode stavite 1 ili 1,5 malu kašiku majčine dušice i prelijte vrućom vodom. Potrebno je da odstoji pet minuta, zatim se procedi i pije tri puta dnevno. Ako je u pitanju malo teža respiratorna infekcija, najbolje bi bilo da pripremite tinkturu. Potrebno vam je 200 g listova majčine dušice, 100 g glicerina, 320 g koncentrovanog alkohola, 500 ml destilovane vode. Ustinjene listove prelijte smesom glicerina i alkohola i ostavite da odstoje nedelju dana. Tinkturu svakodnevno mešajte, na kraju je procedite. Na kocku šećera nakapajte 20 kapi tri puta dnevno, nemojte da prekoračite dnevnu dozu, koja iznosi najviše dva grama.
(Kurir.rs/Zdravlje)
Bonus video: