Sastojci
- 1/2 kilograma brašna
- 1 kašičica soli
- malo šećera
- 4 dcl vode
- 10 g kvasca
- 2 dcl kečapa
- 200 g trapista
- 200 g šunkarice
- origano
- 1 krastavac
- 1 paradajz
Priprema
Od brašna, soli, kvasca, šećera i vode zamesiti meko testo i ostaviti ga da odmori barem jedan sat. Sto za rad posuti brašnom, testo premesiti i razviti ga oklagijom da bude debelo oko jedan centimetar. Premazati ga kečapom, poređati na listiće isečenu šunkaricu, preko nje narendati sir i posuti origano. Urolati, spojiti krajeve, da dobijete prstenast oblik, pa oštrim nožem napraviti razreze na svaka tri centimetra i peći. Dobro paziti da testo ne zasečete do kraja, jer će pogača izgubiti oblik.
Marmelada od kupina
Sastojci
- 1kg kupina
- 400 g šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 1 kesica želatina
Priprema
Kupine dobro oprati i malo usitniti u blenderu. Staviti ih u šerpu, dodati šećer i kuvati na laganoj vatri, uz stalno mešanje. Kada proključaju, kuvati ih još desetak minuta, pa dodati 2/3 kesice želatina (ako hoćete da marmelada bude čvršća dodajte celu), koji ste predhodno rastvorili u vodi sa dve kašike šećera. Kuvati još dva minuta, pa skloniti s vatre. Ljubitelji cimeta mogu malo da ga dodaju ovoj masi.Marmeladu sipati u čiste i prethodno zagrejane teglice. Dobro ih zatvorite i okrenite svaku na poklopac barem 10 minuta. Potom ih vratite na pravu stranu i ostavite da se ohlade.