Uobičajeni proces čišćenja u kuhinji podrazumeva elemente kao što su rerna ili šporet. Mnogi pritom zaboravljaju da se u sudo-mašini nakupljaju komadići hrane.
Mašine za sudove mogu biti poprilično prljave iako kroz njih stalno prolazi vruća voda i deterdžent. Upravo zbog takvog razmišljanja ove mašine se retko čiste, dok je sa druge strane održavanje rerne, aparata za kafu ili mikrotalasne rerne uobičajeno.
U filteru i odvodu sudo-mašine nakuplja se nečistoća, a komadići hrane, masnoće i sapunice takođe se mogu naći u svim ćoškovima . Ako se redovno ne čisti, mašina prima loš miris i izgled pa se sa vremenom smanjuje njen učinak.
Sirće
Napunite šolju belim alkoholnim sirćem (alkoholnim) i stavite je na gornji deo mašine za sudove. Nakon toga je uključite na najtopliji program. Tako će sirće apsorbovati mirise i nagristi prljavštinu po unutrašnjosti mašine.
Soda bikarbona
Prospite jednu punu šolju sode bikarbone po dnu mašine i uključite je na program za vruću vodu. Možete ponoviti postupak ako su mrlje tvrdokornije i ako se i nakon prvog čišćenja i dalje oseti neugodan miris.
Dobro isperite posuđe od viška hrane pre stavljanja u sudo-mašinu kako bi izbegli nakupljanje nečistoća i ostatka hrane u filteru. Redovno proveravajte odvod i nemojte čekati da se začepi.
(Kurir.rs/A.M.)
Bonus video: