Pita sa višnjama je uvek savršen izbor, sa njom nikada ne možete da omanete. Sama pomisao na nju vraća u detinjstvo i ožuvljava prelepe usmonene. Za pripremu ove sočne poslastice vam treba oko 50 minuta, a kada cela kuhinja zamiriše, uživanje može da počne.
Sastojci:
- 1/2 kg tankih kora
- 1 kg višanja
- malo šećera
- malo griza
- ulje
Preliv:
- 100 gr šećera
- 100 ml vode
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Višnje dobro oprati i izvaditi koštice. Koru za pitu raširite na sto, premažite uljem, dodajte malo griza (1 supena kašika), malo šećerom i poprskajte vodom. Tako ređati četiri kore jednu preko druge, a na poslednjoj u dnu poređajte po želji višnje i uvijte. Rolnice premazati uljem i peći na 200 stepeni oko 40 minuta, dok ne porumeni.
U šerpici skuvajte šećer sa vodom i vanilom. Ostavite da vri oko 2 minuta, a zatim pustiti da se ohladi. Kad je pita gotova, vruću je isecite i prelijte sirupom i ostaviti da se ihladi.
Kurir.rs/A.A.
Bonus video: