Patlidžan je idealna je namirnica za leto
1. Perfektna kombinacija
3. Ništa se ne baca
Meso patlidžana možete da spremite na mnogo načina, ali i da ga stavite kao oblog - hladi i ublažava upale. Koru i listove nemojte da bacate, u narodnoj medicini, posebno u zemljama Dalekog istoka, uzimaju se kao čaj ili kao tinktura. Pripremaju se od sveže kore i listova, premda koriste i oni koji su se osušili. Čaj je, kao i sam plod, odličan za probavu, smiruje stomačne tegobe. Listovi su dobrodošli kod unutrašnjeg krvarenja, ali ovaj čaj koristite samo ako ga pripremi farmaceut da ne bi došlo do trovanja. Ako ste u prilici da nabavite koren patlidžana, možete da ga iskoristite za lečenje respiratornih problema i astme.
4. Izbor i čuvanje
Uvek na pijaci ili u radnji birajte patlidžan koji je tvrd i ako osetite pod rukom da je plod težak. Koža patlidžana treba da bude glatka i nežna, a boja jarka. Oba kraja patlidžana treba da su jasno zelena. Ovo povrće na prvi pogled deluje robustno, ima debelu kožu i dosta čvrstu sredinu, ali je zapravo vrlo nežno - morate da pripazite kako ćete i gde da ga čuvate s obzirom da su patlidžani osetljivi i na vrućinu i na hladnoću. Najviše im odgovara temperatura od oko 10 stepeni, pa je najbolje da ih neoprane i neisečene stavite u najlon kesu u deo frižidera koji je najmanje hladan. Svežinu će zadržati nekoliko dana.
(Kurir.rs/Zdravlje)
Bonus video: