KAKO PRAVILNO ZAMRZNUTI I ODMRZNUTI TESTO? Najvažnija stvar se tiče VAZDUHA, a ostali koraci su baš jednostavni!
Želite da uvek budete spremni za iznenadne goste, ali i da ne budete rasipni, odnosno da ne bacate hranu, pa ni testo?
Rešenje je jednostavno, ako umesite više nego što vam je potrebno, ostatak zamrznite i već vam je pola posla gotovo za sledeću pripremu pita ili peciva.
Međutim, morate znati kako da ga pravilno zamrznete, da bi bilo potpuno isto kao sveže pripremljeno.
Istisnite vazduh iz kese
Najpre ga dobro umesite, pa ubacite u kesu za zamrzavanje, preklopite ga i time istisnite sav vazduh iz nje, pa stavite u zamrzivač. Možete ga smrznuti i u vakuum plastičnoj kutiji. Prilikom odmrzavanja morate biti strpljivi, jer mu je potrebno bar četiri sata da odstoji u frižideru, ili tri na sobnoj temperaturi.
Ne odmrzavajte u mikrotalasnoj
Izbegavajte odmrzavanje u mikrotalasnoj rerni, jer nakon toga neće narasti tokom pečenja. Nemojte očekivati da se odmrznuto testo podigne, jer nema potrebe za tim - ali, bez brige, to će se desiti kada ga ubacite u rernu.
Kada se odmrzne, izvadite ga iz kese ili posude, dobro premesite i ostavite malo da "odmori". Trudite se da u rerni pečete na temperaturi između 170 i 190 stepeni, jer najviše odgovara pripremi testa.
(Kurir.rs/A.M./Magazin Novosti)
Bonus video: