Ne postoji osoba koja ne voli čokoladu i višnje, pogotovo ako se iskombinuju zajedno.
Ovaj karakterističan ukus može da se pravi na hiljadu načina i kombinuje na mnogo načina, a ovo je recept za voćno-čokoladni rolat.
Sastojci
Kora
6 jaja
120 g brašna
120 g šećera
prstohvat soli
pola kesice burbon šećera
2 kašike kakao praha
Fil
150 g oceđenih višanja iz kompota
250 ml slatke pavlake
250 g maskarpone sira
50 g šećera u prahu
pola kesice burbon šećera
30 g rendane čokolade za ukras
Priprema
Belanca i prstohvat soli umutite u čvrst sneg. Posebno umutite žumanca sa šećerom i burbon šećerom, dodajte brašno, kakao i na kraju belanca. Promešajte drvenom kašikom ili mutite lagano mikserom. U pleh stavite pek papir, sipajte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta. Pečenu koru prekrijte vlažnom krpom, okrenite pleh, skinite pek papir, urolajte zajedno sa krpom i ostavite da se ohladi. Višnje dobro ocedite.
Penasto umutite maskarpone sir sa šećerom u prahu i burbon šećerom. Dodajte slatku pavlaku i sve zajedno dobro umutite. Ohlađeni rolat odmotajte i premažite ga s dve trećine fila. Višnje ređajte na početku, odnosno na prvoj uzdužnoj polovini fila, pa sve zajedno urolajte. Rolat premažite ostatkom fila, preko narendajte čokoladu, ukrasite višnjama i stavite u frižider da se dobro ohladi.
(Kurir.rs/A.M.)
Bonus video: