Najbolje je da se popije odmah nakon što se pomuze i procedi. Čak i da se ne kuva, jer se time gube neka svojstva, koze su prava pokretna apoteka, kaže Zora
ČAČAK - Prethodnih godinu dana potražnja za kozjim mlekom skočila je čak tri puta, jer se ovaj proizvod koristi kao hrana, ali i kao lek. Sve što proizvedu vredni seoski domaćini tokom istog dana i prodaju.
Zora Miletić iz čačanskog sela Tijanje gaji šest koza, a zaradom je više nego zadovoljna.
„Nekada smo imali i više a sada nam je i ovo dovoljno. Po jednoj kozi mogu da namuzem dva do tri litra, a danas ga ljudi mnogo više pije kako zbog korone tako i za bronhitis.
Najbolje je da se popije odmah nakon što se pomuze i procedi. Čak i da se ne kuva, jer se time gube neka svojstva. Ovde su koze na otvorenom stalno pasu i brste po šume. One su prava pokretna apoteka, kaže Zora.
Cena kozjeg mleka je 200 dinara po litru, a sira od 600 do 700 dinara.
Kurir.rs/Glas zapadne Srbije