Torta od pirinča i jabuka

Sastojci
♦ 1 l mleka
♦ 200 g pirinča
♦ 2 kesice vanilin šećera
♦ 100 g šećera + 3 kašike
♦ 1 kg jabuka
♦ 3 jajeta
♦ 1 limun
♦ malo cimeta
♦ so
♦ 1 kašika putera
♦ čokoladni preliv ili rendana čokolada

Priprema
Skuvati mleko s kašikom putera i malo soli. U to dodati pirinač, poklopiti i kuvati na tihoj vatri. Kad se pirinač skuva, umešati 100 g šećera i kesicu vanilin šećera. Jabuke oprati, oguliti, očistiti od koštica i iseći na kriške. Preliti ih sokom od limuna, posuti cimetom i dinstati dok ne omekšaju. U prohlađen pirinač dodati žumanca i dobro promešati. U podmazan pleh sipati polovinu ove smese, preko toga staviti jabuke, pa preko njih ostatak pirinča. Umutiti belanca sa tri kašike šećera i to sipati preko pirinča. Tortu peći 20 minuta na 200 stepeni. Kad se torta ohladi, preliti je čokoladnim prelivom ili posuti rendanom čokoladom.