Mekani biskvit koji podseća na patišpanj i fil od putera čine ovaj kolač predivnim. Ali, on osvaja ne samo ukusom nego i svojim nežnim izgledom.
Pored toga što se jednostavno pravi, ovo nije skupa poslastica, te će domaćice obožavati da je prave.
Sastojci:
3 žumanca 1/2 kašičice ekstrakta vanile 1/4 kašičice soli 120 g šećera 80 ml mleka 100 g brašna za kolače 1/2 kašičice praška za pecivo 40 ml ulja 3 belanca 1/4 kašičice limunovog soka
Još:
150 g slanog putera 40 g šećera
Priprema:
Umutite žumanca, pa dodajte vanilu, so, šećer (60 g) i sjedinite. Zatim sipajte mleko, promešajte, pa dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Promešajte dobro da razbijete sve grudvice. Zatim sipajte ulje i sve sjedinite. U drugoj posudi umutite belanca, pa dodajte limunov sok i šećer (60 g). Dodajte belanca u žumanca i lagano promešajte. Sipajte smesu u kalup obložen pek papirom. Štapićem za ražnjić malo prošarajte smesu, pa protresite kalup. Pecite na 160°C nekih 30-35 minuta. Odmah izvucite kolač iz kalupa i stavite da se hladi.
Umutite margarin, pa dodajte šećer i dobro sjedinite mikserom. Premažite kolač sa tom smesom. Ostavite sat vremena u frižideru da se ohladi.
Kurir.rs/I.B.
Bonus video: