ODRŽANA JUBILARNA PASULJIJADA U SREMSKOJ MITROVICI: Učesnici manifestacije za Kurir otkrili TAJNU savršeno skuvanog pasulja!
Tradicionalna Pasuljijada deseti put je održana u Sremskoj Mitrovici. Nekoliko desetina ekipa se takmičilo u kuvanju, a sve to povodom obeležavanja slave organizatora, Svetog Ilije, odnosno Mesne zajednice koja nosi naziv "Blok B".
- Pasulj se ne dosipa i doliva, kako se smanjuje nivo vode tako se prati miris i ukus. Ne idu nikakvi začini sem paradajza i paprike i čeka se da se oni istope, a ako se ne istope onda se prospu. Crni luk se iseče i ne dinsta se, takođe se čeka da se istopi - rekao je jedan od učesnika manifestacije, a nešto drugačiji savet je rekao drugi učesnik:
- Važno je dobro oprati pasulj, obariti ga i pripremiti povrće koje se potom izdinsta. Potom se doliva voda kako bi se pasulj lepo krčkao, onda se dodaje meso -
Organizatori su se odlučili da naprave manifestaciju posvećenu pasulju, jednom jednostavnom jelu, svakom pristupačnom u znak jednakosti među ljudima.
- Kuvamo pasulj i poklanjamo ga narodu, to je sa naše stane namera da izađemo svima u MZ "Blok B" - rekao je Dragan Božić, predsednik Saveta MZ "Blok B".
Kurir.rs/M.L.
Bonus video: