Svi smo čuli savete da je po vrućini bolje piti tople, a po hladnoći hladne napitke. Da li znate zbog čega bi to trebalo da se radi i da li je ispijanje (pre) hladnih pića po vrućini zaista štetno?
Kada su napolju vrućine više od 30 stepeni Celzijusa i omorine zbog kojih ne možete ni normalno da dišete, najradije posegnete za čašom vode ili soka sa puno leda kako biste se rashladili?
Možda bi trebalo pripaziti koliko leda se stavlja jer naučnici upozoravaju da hladna voda zapravo usporava hidrataciju organizma i da je po vrućinama najbolje piti vodu odnosno napitke sobne temperature jer njih organizam brže upije.
Dalje, ako pijete ledeno hladna pića odmah nakon obroka, postoji velika mogućnost da se prehladite, čak i dok je napolju vruće. Kad steknete naviku ispijanja vode sobne temperature, primijetićete ogromno poboljšanje probave i bolje ćete se osećati tokom i nakon obroka.
Ispijanje toplog čaja po vrućini od 30 stepeni takođe ima svoje prednosti jer će topli napitak podstaknuti znojenje i tako vas rashladiti, ali postoji caka: topli napitak rashladiće vas jedino kada napolju nema vlage, odnosno kada je vazduh suv. Efekat će biti još bolji ako nosite odeću koja ne zadržava vlagu, odnosno koja omogućava isparavanje znoja.
(Kurir.rs/A.M.)
Bonus video: