Narednih nekoliko dana, od juče 19. avgusta do 22. avgusta, Niš će biti prestonica bureka koji se u ovom gradu sprema više od 500 godina. Privilegiju da učestvuje na ovom prazniku omiljenog doručka među Srbima, imao je i dvanaestogodišnji majstor Novak Stevanović, najmlađi buregdžija u zemlji.
"Pravi niški burek se pravi od četiri kora, u treću i četvrtu koru se stavlja meso, jer se pravi burek pravi od mesa", kaže on i dodaje da je ovim zanatom počeo da se bavi jer je imao priliku da nadgelda, pa ga je zainteresovalo da baca kore i pravi testo.
Najmlađi majstor čeka da mu odstoje kore koje je umesio, a za to vreme posetioci u slast uživaju u inovativnim receptima, poput bureka sa eurokremom, vanilom, voćem...
Zbog situacije sa koronavirusom na Danima bureka učestvuje manje pekara, od čega samo sedam sa juga Srbije, i nema gostiju iz inostranstva, pre svega Grčke i Bugarske.
Bez obzira na okolnosti, atrakcije ne izostaju jer se najbolji burek jede upravo u Nišu, gde je i prvi put spremljen 1498. godine i nezaobilazan je u gastronomskoj turističkoj ponudi.
(Kurir.rs)
Bonus video: