Paradajz je veoma moćno povrće koje je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima.
Takođe sadrži vitamini B6, C i K, sadrži beta karoten, biotin, niacin, kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, cink i selen, kao i mnoge organske kiseline poput limunske i jabučne koje određuju karakterističan ukus paradajza.
Zbog visokog sadržaja antioksidanata paradajz je odličan za ishranu.
Kombinovano delovanje gvožđa i vitamina C, koje sadrži paradajz, pomaže u sintezi hemoglobina i stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca, čime pomaže u sprečavanju ili lečenju različitih vrsta anemije. Veoma je dobar za zdravlje kostiju i zuba, zbog toga što sadrži vitamin C, kalcijum i fosfor.
Paradajz poboljšava rad srca pomažući u snižavanju pritiska zbog visokog sadržaja kalijuma. Takođe sprečava oksidaciju holesterola, što je jedan od prvih koraka u stvaranju aterosklerotičnih plakova.
Likopen, koji se nalazi u paradajzu, poboljšava sposobnost kože da se zaštiti od štetnih UV zraka. Pošto je bogat vitaminima A i C, to ga čini korisnim smanjujući starenje kože i uklanjajući nedostatke na koži.
Visok sadržaj kalijuma i fosfora u crvenom soku paradajza pomaže u ublažavanju simptoma stresa i umora, kao i u ublažavanju grčeva mišića.
Paradajz jesti sirov ili skuvan u različitim jelima.
(Kurir.rs/A.M./Stvar ukusa)
Bonus video: