Britanska kraljica Elizabeta voli zdravo da se hrani, pogotovo tokom letnjih dana. Na njenom jelovniku najčešće su bogate mešane salate, sveže ulovljena riba i prilozi od sezonskog povrća
Prema rečima svih njenih kuvara, u Balmoralu, gde obično provodi letnji odmor, kraljica Elizabeta je ugljene hidrate svela na minimum, preferirajući pečenu piletinu ili ribu sa prilogom od sezonskog povrća, prenosi magazin "People".
Salate su za nju svetinja. Kažu da je jednom pronašla puža u salati i poslala ga svom kuvaru s porukom:
- Našla sam ovo u salati, da li biste ga vi pojeli?
Daren Mekgrejdi, bivši kraljičin kuvar, otkriva da je ona velika ljubiteljka voća i da ga svaki put nosi u šetnju za užinu u plastičnoj posudi.
S vremena na vreme doručkuje ribu. Uživa u dimljenim haringama i bakalaru sa spanaćem, uz šolju čaja erl grej. Zatim za ručak na red dolazi losos, ulovljen u okolini, sa prilogom od raznog povrća.
Ipak ne izbegava ni male slatke užitke. Pored neizbežne čokolade, voli da jede letnji puding, desert spremljen od ustajalog hleba i bobica, koje često sakuplja sama tokom svojih šetnji u vrtovima Balmorala, a u čemu vole da joj pomažu i praunuci, Džordž i Šarlota.
I njen sin Čarls veliki je ljubitelj sela i voli da pojede ono što je sam sakupio u prirodi, pa tako tokom odmora u Škotskoj često sakuplja divlje pečurke i peca, a u Hajgrouvu bere šljive, koje posle kuvar peče u rerni.
Jaki kokteli
Pravi ritual u kraljevskoj porodici predstavlja večernje piće i tu su im ukusi različiti. Kraljičino omiljeno piće je koktel džin Dubone. Njeni koktel majstori otkrivaju tajnu kako ga prave. Stave u čašu jednu trećinu džina i dve trećine Dubonea, aperitiva na bazi vina, zatim krišku limuna i dve kocke leda, vodeći računa da oblik leda bude što četvrtastiji i da se ne otapa brzo. Pije se, kažu, umereno, ali i prilično jako! O tome je svedočio bivši britanski premijer Toni Bler, kada je sa suprugom Čeri bio gost u Balmoralu. Koktele koji su tamo služeni definisao je kao "raketno gorivo".
Kurir.rs/
Bonus video: