Ukusna penasta pogača sa sirom i kačkavaljem je ukusna i topi se u ustima, a može se kombinovati uz mnogo jela. Zgodna je i da se pojede samo ona, nekoliko zalogaja, ako žurite na posao. U svakom slučaju, uživaćete.
Sastojci
200 ml mleka
100 ml vode
15 gr kvasca
1 kašičica šećera
50 ml ulja maslinovog
550 gr brašna
50 gr kačkavalja
soli
100 gr feta sira
žumance za premazivanje
susam po želji
Priprema
Izmrviti kvasac u mlakom mleku, dodati šećer pa kad zapeni dodati ostatak mleka i vode, dodati ulje, brašno so i zamesiti glatko testo. Ostaviti da naraste pa ga podeliti na 3 dela približne veličine.
Prvi deo razviti i pravougaonik, premazati uljem i narendati kačkavalja pa uviti u rolat. Oštrim nožem iseći sa obe strane ne sasvim do sredine. Krajnji kraj uvijati u krug stim da isečeni deo bude na vrhu. Staviti u podmazan pleh veličine 24 cm. Drugi deo razviti u krug i iseći 12 trouglova u svaki staviti kockicu feta sira i savijati u kiflice .
Ređati ih do ivice pleha u krug a vrh kiflice nasloniti na deo koji je u krugu. Od trećeg dela odesći manji deo i ostaviti po strani. Loptu razviti u kvadrat pa seći na trake premazati uljem sapojiti dve u vrhu i uviti u kiku i obaviti sredinu u krugu.
Ostatak testa kidati loptice i popuniti između kiflica. Pokriti folijom i ostaviti 15 min. Premazati žumancetom i posuti susamom. Peći na 200 pa smanjiti na 180 stepeni i peći oko 45-50 min.
(Kurir.rs/A.M./Bakina kuhinja)
Bonus video: