SPAS ZA CRNE DANE: Da li građani Srbije štede novac, i kako?

Kurir Televizija

Kriza zbog koronavirusa uzdrmala je svetsku ekonomiju, zbog čega su građani sve više u dilemi u kojoj valuti je najbolje čuvati novac. Dok se neki uzdaju u švajcarski franak, zlato i dolare, ekonomisti naglašavaju da ne treba zanemariti moć dinara.

'Štedite bele pare za crne dane, kažu naši stari'. Ipak, građani navode da njihove kasice-prasice nikada nisu bile "mršavije".

"Ne štedim, nemam od čega da štedim", rekao je jedan gospodin, dok je drugi priznao da štedi u evrima.

"Ranije sam štedeo, dok nisu došla deca. Sada vrlo slabo.", kaže treći gospodin i tvrdi da je gotovo nemoguće prištediti u takvom slučaju.

Korona je svima lupila šamar, a iz Narodne banke tvrde da je neizvesnost povećala broj građana koji oročavaju novac u dinarima

"Kada je reč o 2021-oj godini koja je predstavlja godinu nakon krize izazvane pandemijom, i tu se beleži rast i dinarske i devizne štednje. Dinarska je porasla za 8 %, a devizna nešto manje, oko 7 %.", objasnio je Nikola Dragašević, direktor sektora za monetarne i devizne operacije u NBS.

Stabilnost domaće valute, niska inflacija i bolje kamate su samo neki od razloga zbog kojih ekonomisti takođe savetuju štednju u dinarima. "Pokazalo se da je neuporedivo isplativije štedeti u dinarima jer su kamatne stope veće. Kamata koja se ostvaruje na osnovu dinarske štednje se ne oporezuje, za razliku od devizne koja se oporezuje 15 %.", naveo je Hasan Hanić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Štediša koji je oročio 100.000 dinara na godinu dana, u junu 2021. godine dobio je 42.000 dinara više od štediše koji je u istom periodu položio na štednju evra. Iako je veće poverenje u deviznu štednju, sve je više pokazatelja da novac treba oročiti u dinarima.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.