Ostaviti napojnicu konobaru, uskoro bi mogao da postane obavezan čin, a ne gest dobre volje u znak zahvalnosti za dobru uslugu.
Iako rešenje još nije doneto, Ministarstvo finansija procenjuje visinu napojnice, a ona se kreće od 10 do 12 odsto ukupnog računa.
Nebojiša Vivod, čačanski ugostitelj, povodom ovih najava za Kurir televiziju kaže da šta god da se sprovede u delo, cene ne bi trebalo dirati u ugostiteljskim objektima.
"Kod nas su ljudi takvi da je nekome mnogo i 10 dinara ako je obavezno, dok će pojedini ostaviti i 200 dinara ako su zadovoljni uslugom. Vreme će pokazati koliko je značajan zakon, ali sigurno će pomoći zaposlenima koji računaju na platu i zaradu od bakšiša", rekao je Vivod.
Nenad Prnjak, konobar, dodaje da u buduće neće morati da krije bakšiš.
"Nećemo morati da ga odvajamo, da razmišljamo o višku u kasi, zatvranaju lokala i pisanju kazni", priča konobar i dodaje da je napojnica veća vikendom nego radnim danima.
Gosti ne kriju da ostavljaju bakšiš u vrednosti od 10 odsto, ili onoliko koliko je svojim radom, uslugom i tretmanom zaslužio.
Pogledajte anketu Kurir televizije u video prilogu na početku teksta.
(Kurir.rs)
Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.
Bonus video: