Drevno verovanje Kineza ističe kako ravnotežu organizma možemo postići određenim namirnicama.
Ovo je njihov osnovni princip kog se drže vekovima. Tradicionalna medicina Kineza postavljena je na principu materije i energije, koji čine jedinstvo - to je naš organizam.
Svi imamo životnu energiju, odnosno či, koja se sastoji od Jina i Janga. Njihov disbalans nastaje zbog stresa i raznih ekstrema iz okoline, ali i zbog nedovoljnog kretanja i loše ishrane.
Za zdravlje je, naravno, ključna njihova ravnoteža. No, kad nje nestane ili se nešto poremeti, znači da sve skupa treba vratiti u ravnotežu - a to je moguće i hranom. Ona je podeljena u te dvi kategorije, koje takođe valja konzumirati uravnoteženo.
Jang hrana je vruća, začinjena, Jin je lagana i hladna
Kroz te dve kategorije posmatraju se i karakteri ljudi - osobama koje su više Jang više će odgovarati Jin hrana, odnosno lagana, hladna, kuvana, sa manje kalorija i više povrća.
U skladu s tim, Jin osobama više treba Jang hrana, a ona je toplija, začinjena, ima više kalorija, jača i slično.
Ako je osoba jela previše Jang jela, biće joj prevruće pa će osećati euforično i napeto. Ovaj tip osobe je više dinamičan, konstantno zaposlen pa ne vole biti besposlene. Glasnije su i aktivnije, često žedne.
Ako osoba ima višak Janga, tu su Jin namirnice - ječam, soja, pirinač, kukuruz, krompir, blitva, spanać, a od pečuraka šampinjoni. Od voća tu su banane, lubenice, kruške, mango, jabuke, dinja i limun.
Jang osobama odgovaraće i sveži sir, kiselo mleko, pavlaka, soja sos i zeleni čaj.
Sa druge strane, Jin osobe su sklone niskom pritisku, više su spori tipovi. Njima za balans trebaju sljedeće Jang namirnice - pšenica, grašak, zeleno povrće, kupus, mahune, luk, kupus, paradajz.
Odgovaraće im i orasi, kajsije i mandarine, ananas i smokve. Od mesa preporuka su svinjsko meso, jagnjetina, junetina, jaja, riba i jaja. Uopšteno, Kinezi Jang hranu preporučuju i trudnicama i onima koji su neispavani ili anemični. Jin hranu, laganiju, preporučuju nervoznima i onima koji imaju glavobolje.
(Kurir.rs/A.M.)
Bonus video: