Foto: Profimedia

ukusno i jednostavno

HOĆETE DA PRAVITE ZIMNICU BEZ KONZERVANSA? Treba vam 1 sastojak, ako volite pikatno povrće stavite OVO u teglu! (RECEPT)

Žena

Za pripremu zimnice često se koristi konzervans da bi se zaštitila hrana od kvarenja nakon otvaranja ambalaže. Međutim, postoje i oni koji bi radije da krastavćiće i ostalo povrće konzumiraju bez konzervansa, za šta se koristi sirće.

foto: RINA

Isprobano je nekoliko recepata za pripremu zimnice, a oni koji vole pikantnije trebalo bi da probaju i recepte za kiselo-ljuto povrće, kao i za azijsko-kiselo povrće.

Za pripremu ovog recepta možete koristiti samo kornišone, ali možete i kombinovati povrće po želji.

Sastojci

120 ml alkoholnog sirća

60 ml vode

85 grama šećera

10 grama soli

Potrebno vam je oko 50 grama povrća koje ste prethodno isekli, kuvali na pari, ili kratko pekli dok nije omekšalo. Za početak možete probati sa zelenom paprikom, karfiolom i crvenim lukom.

Priprema

U šerpu sa dugom drškom pomešajte alkoholno sirće, vodu, šećer i so. Tome možete dodati neki od dole predloženih začina koji mogu obogatiti vašu zimnicu. Kuvajte ovu mešavinu sve dok se so i šećer ne rastope, a onda pomerite sa ringle.

Prethodno skuvano ili pečeno povrće ravnomerno podelite u tegle, a zatim prelijte ovom mešavinom, ali tako da ostavite 1 centimetar od vrha tegle ostavite prazno. Ostavite da se ohladi, zatvorite i stavite u da odstoji u frižideru do 3 nedelje.

U ovaj recept možete dodati i neke od sledećih sastojaka.

foto: Shutterstock

Ukiseljeno povrće sa mirođijom

30 gr sveže mirođije

15 gr semena mirođije

2 iseckana čena belog luka

pola isečenog crnog luka

Azijsko kiselo povrće

30 ml soja sosa

5 gr bibera

1 čen belog luka presečen na pola

malo rendanog đumbira

Kiselo-ljuto povrće

2-4 isečena čena belog luka

1 seckana ljuta papričica

vrlo malo zgnječenog crvenog bibera

foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Agromedia)

Bonus video: