Za pripremu zimnice često se koristi konzervans da bi se zaštitila hrana od kvarenja nakon otvaranja ambalaže. Međutim, postoje i oni koji bi radije da krastavćiće i ostalo povrće konzumiraju bez konzervansa, za šta se koristi sirće.
Isprobano je nekoliko recepata za pripremu zimnice, a oni koji vole pikantnije trebalo bi da probaju i recepte za kiselo-ljuto povrće, kao i za azijsko-kiselo povrće.
Za pripremu ovog recepta možete koristiti samo kornišone, ali možete i kombinovati povrće po želji.
Sastojci
120 ml alkoholnog sirća
60 ml vode
85 grama šećera
10 grama soli
Potrebno vam je oko 50 grama povrća koje ste prethodno isekli, kuvali na pari, ili kratko pekli dok nije omekšalo. Za početak možete probati sa zelenom paprikom, karfiolom i crvenim lukom.
Priprema
U šerpu sa dugom drškom pomešajte alkoholno sirće, vodu, šećer i so. Tome možete dodati neki od dole predloženih začina koji mogu obogatiti vašu zimnicu. Kuvajte ovu mešavinu sve dok se so i šećer ne rastope, a onda pomerite sa ringle.
Prethodno skuvano ili pečeno povrće ravnomerno podelite u tegle, a zatim prelijte ovom mešavinom, ali tako da ostavite 1 centimetar od vrha tegle ostavite prazno. Ostavite da se ohladi, zatvorite i stavite u da odstoji u frižideru do 3 nedelje.
U ovaj recept možete dodati i neke od sledećih sastojaka.
Ukiseljeno povrće sa mirođijom
30 gr sveže mirođije
15 gr semena mirođije
2 iseckana čena belog luka
pola isečenog crnog luka
Azijsko kiselo povrće
30 ml soja sosa
5 gr bibera
1 čen belog luka presečen na pola
malo rendanog đumbira
Kiselo-ljuto povrće
2-4 isečena čena belog luka
1 seckana ljuta papričica
vrlo malo zgnječenog crvenog bibera
(Kurir.rs/A.M./Agromedia)
Bonus video: