DOMAĆICE, ZNATE LI RAZLIKU IZMEĐU BARDIRANJA I BLANŠIRANJA? Ako niste sigurni, podsetite se OVIH termina iz kuhinje
U slučaju da prilikom čitanja nekog recepta niste potpuno sigurni šta zapravo treba da uradite sa testeninom, mesom, povrćem, pirinčem, šećerom i ostalim namirnicama da bi vam jelo ispalo kako je kuvar zamislio, evo malog podsetnika.
Karamelizovanje:
U tiganju sa debelim dnom treba da zagrejete šećer da postane tečan i dobije karamel boju. Često se, na primer, ovaj pojam vezuje za pripremu luka koji se proprži a zatim pospe šećerom i karamelizuje. Prste da poližeš!
Bardiranje:
Uvijanje jela u slaninicu ili prekrivanje kriškama slanine.
Blanširanje:
Ovaj pojam se uglavnom vezuje za pripremu povrća, a podrazumeva da, recimo, paradajz stavite u ključalu vodu, izvadite ga za manje od jednog minuta i potom stavite u led. Na taj način ćete ga lakše oljuštiti.
Gratiniranje:
To znači da jelo treba da prelijete sosom, preko narendate sir, a onda ga stavite u rernu da se zapeče.
Glaziranje:
Jelo ili namirnicu je potrebno preliti ekstraktom od ribe ili mesa, maslacem i šećerom ili fondom.
Al dente:
Izraz se odnosi na kuvanje testenine. To znači da treba da bude mekana, ali ne previše, kako biste mogli da je osetite pod zubima.
(Kurir.rs/A.M./Magazin)
Bonus video: