BEOGRAD - Povodom šezdesete godišnjice prvog Samita nesvrstanih u Beogradu je početkom nedelje boravilo više od 100 stranih delegacija.
Vest o skupu koji se dešava u Srbiji obišla je čitav svet, a reka ljudi radila je na dočeku, obezbeđivanju ali i ugošćavanju stranaca koji su došli u Beograd.
Među njima je bio i mladi kuvar Vlada - Vladimir Rajnić iz Negotina koji trenutno radi kao pomoćni kuvar u jednom beogradskom baru ali se s neverovatnim žarom školuje za kuvara jer taj posao, kako kaže, obožava!
Vlada nam je rekao da nije bilo nimalo jednostavno nahraniti i poslužiti skoro 1.000 zvanica ovog skupa, ali i otkrio poneki detalj iz menija za strane državnike.
Na pitanje šta se gostima najviše dopalo, Vlada kaže da su se najviše služili srpskim tradicionalnim specijalitetima a da su za goste iz Kine , na njegovo iznenađenje, najprivlačnije bile zelene jabuke!
- Prava srpska kisela, rekao mi je oduševljeno jedan Kinez, kaže Vlada i dodaje da su im se svidele lazanje, ćevapi i pekarski krompir pa su ga opet tražili kad ga sutradan nije bilo na meniju.
Od egzotike tu je bila pileća salata u kineskom sosu, biftek salata, biftek u sosu od borovnice, pastrmka, kapreze salata...
Od tradicionalnih jela tu su bile i proja, gibanica, pite sa sirom, mesom, pečurkama, ajvar, sarme u listu od blitve pa punjene tikvice... Prava gozba!
A od slatkiša princes krofne, baklave, tulumbe, umašice...
Koliki je to posao bio svedoči i činjenica da su dostavljana dva-tri kamiona hrane dnevno kojom se gostilo skoro 1.000 ljudi.
Kurir.rs