zdravlje na usta ulazi

OVE NAMIRNICE SU ZDRAVE, ALI UTIČU NA ŠEĆER U KRVI: Naglo podižu nivo, ali nutricionistkinja otkriva kako to da sprečite

Foto: Profimedia

Kada je reč o namirnicama koje najviše podižu nivo šećera u krvi, svi znamo da su najveći krivci obrađeni ugljeni hidrati i obrađena hrana koja sadrži dosta šećera.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Međutim, čak i neke veoma zdrave namirnice mogu dosta da povećaju nivo šećera u krvi, što je posebno važno za obolele od dijabetesa ili one koji imaju insulinsku rezistenciju piše Mondo.

Evo zdravih namirnica od kojih nivo šećera u krvi raste "u nebo", a sve objašnjava nutricionistkinja Kejsi Mins.

Grožđe

"Mnoge vrste voća minimalno podižu nivo šećera u krvi, ali grožđe nije u toj grupi", kaže nutricionistkinja Mins.

Ona objašnjava da to ima veze i sa tim što grožđe najčešće jedemo samo, bez nekih namirnica koje su izvor vlakana ili proteina.

"Definitivno ne ubacujete često grožđe u jogurt, obično ga jedete samo. Mislim da je u tome najveći problem".

Da biste sprečili da vam šećer naglo skoči nakon konzumiranja grožđa, nutricionistkinja savetuje da ga jedete sa orašastim plodovima, avokadom ili nekim sirom. Na taj način će vlakna i proteini iz ovih namirnica pomoći da se izbalansira nivo šećera.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ovsena kaša

Kada je reč o ovsenoj kaši, problem je zapravo u onome što joj ljudi najčešće dodaju. Mnogi dodaju malo čokolade ili možda meda, što definitivno utiče na nivo šećera u krvi.

"Malo kakaa, puter od badema, čia seme ili malo oraha će definitivno promeniti reakciju u telu", kaže nutricionistkinja.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Pasulj

Iako je veoma zdrav, pun vlakana, proteina, vitamina i minerala, kod nekih ljudi on naglo podiže nivo šećera u krvi.

"Ja mogu da pojedem četiri porcije pasulja i da nemam glukozni odgovor. Ali, nekim ljudima ova namirnica diže nivo šećera u nebo", upozorava Mins.

Razlog za to nije sasvim jasan, ali nutricionistkinja smatra da ima veze sa stanjem mikrobioma. Razlog za takav njen stav je studija iz 2015. godine, koja je dokazala da ljudi ne reaguju isto kada jedu iste namirnice, a sve zbog mikrobioma, tj. bakterija u crevima.

Sve ovo ne znači da ne treba da jedete grožđe, ovsenu kašu ili pasulj, već, kako kaže nutricionistkinja, reakciju organizma na ove namirnice možete da ublažite tako što ćete uz njih unositi masti, proteine i vlakna.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M.)