Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić istakao je da svi prave grešku kada jedu grožđe, i otkrio koja sorta je najzdravija.
Doktor Perišić rekao je da se grožđe može jesti i pre, ali i umesto doručka.
"Ovoliko pojedite, slobodno", rekao je on pokazujući na polovinu povećeg grozda u studiju.
"Ne morate posle toga ni da doručkujete ništa drugo, dobićete sve zdrave supstance", kazao je dr Voja.
"Ljudi ponekad samo malo sažvaću, pa odmah progutaju zrno, ali da bi pukla opna žvaćite ga što duže! Ispod nje nalaze se najzdravije supstance, one moraju da se oslobode i uđu u naš sistem", rekao je on.
"Resveratrol, moćni antioksidans, sadrže i grožđe i jabuke, zbog čega se smatraju najzdravijim jesenjim voćem", kazao je dr Voja.
Na pijaci, i u prodavnicama, videćemo belo, crno, crvenkasto... Koja vrsta grožđa je najzdravija?
"Apsolutno je crno zdravije, ima više antiupalnih hemijskih jedinjenja. Moram da podsetim, grožđe koje se jede u decembru, polako se suši, iz njega nestaje voda pa se gricka tokom cele godine. Sušeno grožđe je ukusno, boli glava! Možete jesti i belo, ali crno je mnogo zdravije. Birajte ono sa tamnijom kožicom", savetovao je on.
Voditeljka ga je podsetila da postoje ljudi koji ne vole opnu, pa ljušte grožđe, na šta je doktor odreagovao:
"To je velika šteta, baš velika, glavne antiupalne i antikancerske supstance tako se bace", kazao je gastroenterolog u Jutarnjem programu na Prvoj televiziji.
Kurir.rs/A.A.
Bonus video: