Ovo je vreme kada se u svakoj kući priprema zimnica, makar i u malim količinama.
Ukoliko nemate potrebe za velikim količinama zimnice, ovo je recept za nekoliko tegli pikantnih papričica sa sirom koji ukusom ostavlja bez teksta, ali i izgledom u teglicama.
Sastojci:
1 kilogramljutih okruglih, crvenih papričica
2 veće kriške punomasnog sira
10 zrna bibera
listići sveže mirođije
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog ruzmarina
listići bosiljka
ulje
Sastojci za presolac:
1 litar vode
1 decilitar sirćeta 9%
50 grama soli
50 grama šećera
Priprema:
Papričice očistiti od drškica i semena, oprati i dobro ocediti. LJute su pa koristiti rukavice. Staviti da provri 1 litar vode, 50 grama soli, 50 grama šećera. Na kraju dodati 1 decilitar sirćeta i ostaviti da se ohladi.
Očišćene papričice preliti sa hladnim presolcem i da tako odstoje celu noć, papričice treba da su potopljene u presolac.
Sir isitniti dodati po želji seckane sveže mirodjije, origano, ruzmarin. Paprike ocediti od presolca, malom kašičicom puniti sa sirom, ređati u tegle, izmedju paprika staviti par zrna bibera i par listića bosiljka.
Napunjene teglice naliti sa maslinovim ili suncokretovim uljem. Zatvoriti teglice i pasterizovati u vodi od kad proključa 15 minuta i ostaviti da se ohladi tako u vodi.
Prilikom pasterizacije će se tečnost u tegli zamutiti ali posle par dana će se izbistriti po receptu Sanje Tubić, "food" blogerke.
(Kurir.rs/A.M.)
Bonus video: