ISTRAŽIVANJA POKAZALA DA OVE NAMIRNICE ŠTITE ORGANIZAM OD KOVIDA: Prebogate omega 3 kiselinama stvaraju prirodno JAK IMUNITET
Riblje ulje, iliti omega-3 masne kiseline, pokazalo se kao dobar dodatak ishrani u borbi protiv kovida
Istraživanja pokazuju da hospitalizovanim pacijentima kao takvo smanjuje rizik od sepse za 56 odsto, ali i inače rizik od kovid infekcije za 12 odsto.
Sonja Stoiljković, farmaceutkinja, otkrila je u "Pulsu Srbije" sve tajne ribljeg ulja i njegovog pozitivnog uticaja u borbi protiv korone.
- Riblje ulje je u svim ovim vitaminima i mineralima zapostavljeno. Ono sadrži omege i vitamine A i D i ima uticaj na jačanje imuniteta i na jačanje krvnih sudova. I ta neka kardio vaskularna uloga mu je jako važna - navodi farmaceutkinja.
Iako su veoma popularni supelmenti koji sadrže riblje ulje i omega 3 kiseline, farmaceutkinja navodi da je najvažnija uravnotežena ishrana.
- Ipak najbitnija je zdrava i uravnotežena ishrana, a ko jedemo ribu, masline, dosta voća i povrća unećemo dovoljno nutrijenata. Maslina i riblje ulje sadrže najviše omega 3 masnih kiselina. Iz hrane ne možemo da preteramo, ali što se tiče suplemenata, postoji doziranje - navela je Sonja Stoiljković.
U poslednje vreme lekari kao dodatak terapiji protiv kovid infekcije dodaju i omega 3 kiseline.
- Definitivno deluje na jačanje imuniteta da bi se organizam izborio sa virusom. Pokazalo se da imunitet mora da bude na jako visokom nivou da ne bi bilo posledica od virusa.
- S obzirom na to da sadrži vitamin D veoma je dobar za naše kosti, a u nekom starijem dobu, pored imunieta veoma su važni za prevenciju od tih nekih koštanih oboljenja. Svako vreme je pravo vreme i preporučuje se kod svih uzrasta - kaže farmaceutkinja Stoiljković.
Kurir.rs
Bonus video: