Kako biste uspešno savladali nedostatak toplih sunčevih zraka, otkrijte osam namirnica koje će vam pomoći da dobijete i te kako potrebnu dozu vitamina D čak i kada dani postanu sve tamniji i kraći.
Polaganim smanjenjem sunčeve svetlosti preti nam opasnost od nedostatka vitamina D, neophodnog za zdravlje kostiju i imunološkog sistema te ključnog saveznika u borbi protiv infekcija i očuvanju zdravlja tokom zime.
Losos
Vrlo popularno jelo na društvenim mrežama nije samo bogato vitaminom D, već je i jedan od najboljih izvora omega masnih kiselina i vitamina B-12. Losos smanjuje upalne procese, podstiče zdravlje srca i pomaže u održavanju elastičnosti kože.
Pečurke
Uz više od 10.000 vrsta pečuraka koje možete izabrati, najbogatije vitaminom D su šitake, šampinjoni, bukovače i vrganji. Bogate antioksidantima i vlaknima, one su jedna od najboljih zimskih namirnica.
Žumance
Bez obzira volite li ih slabije ili dobro kucane i pečene, žumanci su prepuni esencijalnih minerala, vitamina i proteina. Podstiču zdravlje imunološkog sistema, snižavaju krvni pritisak te smanjuju rizik od makularne degeneracije i nastanka mrene.
Pomorandže
Možda jedan od najomiljenijih izvora vitamina C, bogate vitaminom D i kalcijumom. A ono što će svi vrlo rado čuti to je da takođe podstiču proizvodnju kolagena, pomažući u postizanju mladenačke i blistave kože.
Konzervirana tunjevina
Bez obzira na to volite li je ili mrzite, činjenica je da je jedan od najboljih izvora vitamina D. Bogata zdravim omega masnim kiselinama i gvožđem, konzervirana tunjevina je podcenjena superhrana.
Tofu
Dobijen od soje, tofu je prepun vitamina i biljnih minerala. Osim vitaminom D, bogat je žgvožđem, kalcijumom i magnezijumom.
Ulje jetre bakalara
Vekovima se tokom zimskih meseci koristilo ulje jetre bakalara da bi se osigurala pravilna apsorpcija vitamina D. Dobijeno od atlantskog bakalara, ulje je pročišćeno i upakovano u kapsule čiji je zadatak da ojačaju zdravlje kostiju i smanje upalne procese u telu.
Kurir.rs/K.Đ/Tportal
Bonus video: