MOĆNA CVEKLA: Kako da izvučete maksimum iz ovog povrća!

Profimedia

Prepuna je vitamina i minerala koji jačaju imunitet, štite od sezonskih prehlada, ali i poboljšavaju opšte stanje organizma.

Profimedia 
foto: Profimedia

Korenasti plod cvekle odličan je izvor folne kiseline, koja snižava krvni pritisak, preventivno deluje na kardiovaskularne bolesti, a neophodna je i za odgovarajuću sintezu DNK, pa se njegova konzumacija posebno preporučuje trudnicama. S druge strane, nedostatak ovog vitamina iz grupe B dovodi do anemije, ali i probavnih smetnji. U konzumaciji ne treba izostaviti ni njene zelene listove, koji su bogati gvožđem, kalijumom, magnezijumom, kao i vitaminom C. U 100 grama cvekle ima tek 37 kalorija i nula odsto masnoća, pa se preporučuje osobama koje žele da skinu kilograme ili održe težinu. Evo na šta sve morate da pazite kako biste izvukli maksimum iz njenog ploda.

Kupujte sveže

Kad kupujete cveklu, birajte manje i tvrđe glavice, a izbegavajte one koje su vidljivo oštećene i suve. Ako se ovo korenasto povrće prodaje s pripadajućim lišćem, obratite pažnju na njihovu svežinu, pa birajte komade koji dolaze s čvrstim i hrskavim zelenilom.

Profimedia 
foto: profimedia

Pametno čuvajte povrće

Sveže plodove cvekle možete da odložite u plastičnu kesicu i da čuvate u frižideru do čak tri nedelje. Ne zaboravite samo da odstranite zelene listove od korenastog ploda jer će oni početi da trunu nakon dva do tri dana.

Kuvajte u kori

Cveklu bi trebalo da kuvate i pečete u kori kako bi zadržala što je moguće više hranjivih sastojaka. S druge strane, termička obrada oljuštene cvekle transformisaće njenu lepu boju u neprivlačni smeđi komad povrća. Ostavite dva do tri centimetra stabljike pre nego što počnete da je kuvate kako crvena boja ne bi iscurila s vrha ploda. Boju ćete zadržati ako cveklu poprskate limunovim sokom, sirćetom ili nekim sličnim prirodnim izvorom kiseline.

Shutter 
foto: Shutter

Eksperimentišite sa ukusima

Cvekla se kod nas najčešće kuva, reže na kriške i začinjava kao klasična salata, odnosno kiseli za zimnicu. Ali ovo povrće možete da iskoristite i na brojne druge načine. Odlično se slaže s drugim korenastim povrćem zapečenim u rerni i posluženim uz crveno meso, pristaje uz voće jakih aroma poput ananasa, a izvrsno se kombinuje i uz ovčji sir.

Profimedia 
foto: profimedia

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

02:49
KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Izvor: Kurir televizija