Drveni pribor za kuvanje poput varjača, čekića za udaranje mesa i daske za sečenje mesa vrlo je praktičan i dugotrajan, ali samo ako ga pravilno održavate.
Koliko god uprljate nešto od navedenog, nemojte stavljati u mašinu za sudove, jer toplota i duga izloženost mogu da dovedu do pucanja i promene originalnog oblika, a mogu se nakupiti bakterije i stvoriti buđ, prenosi "All Recipes".
Naime, pravilni način čišćenja drvenog posuđa je na ruke - uz pomoć deterdženta za posuđe i sunđera.
Nakon što ste ih oprali, lagano ih prebrišite krpom i ostavite da se osuše na suncu - najbolje na kuhinjskom elementu, jer dugo stajanje u vlažnoj plastičnoj sušilici za posuđe nije dobro za drvene materijale.
Drveno posuđe može izgledati pomalo suvo, a može da počne i da se ljušti - opet se stvara idealno područje za nakupljanje hrane i na kraju, naravno, bakterija. Da biste to sprečili, a i vratili originalni izgled posuđu, povremeno ga premažite uljem - lanenim ili orahovim. Svakako izbjegavajte korišćenje ulja za kuvanje poput suncokretovog, maslinovog...
Ako je posuđe jako masno, bilo bi dobro da ga namočite u smesi od belog sirćeta i vode, u razmeri 1:1. Ostavite posuđe u tome toekom cele noći i ujutro isperite.
Ako su se, pak, nakupili nneprijatni mirisi, možete napraviti pastu od soda bikarbone i limuna, premazati posuđe time, ostaviti malo da upije i isprati vodom i deterdžentom.
Kurir.rs/A.A./All Recipes
Bonus video: