KINEZI UPOZORENI DA POČNU DA PRAVE ZALIHE? Novinarka tvrdi da su njeni roditelji i prijatelji dobili takva upozorenja

Jade Gao / AFP / Profimedia

Kina je navodno poslala dopise građanima u kojima ih upozorava da gomilaju robu i pripreme se za rat, prema podkasteru koji je naveo da su njeni roditelji primili takve poruke.

Sindi Ju, kada je ispitivala kako tenzije oko ostrva Tajvan eskaliraju u potencijalnu konfliktnu situaciju, rekla je: „U Kini, moja porodica i prijatelji su dobili savet da počnu da gomilaju zalihe". Govoreći o zabrinjavajućem zahtevu, ona je dodala: „Ne znam koliko od toga lokalne vlasti ili zvaničnici previše revnosno preuzimaju svoj posao... ali trenutno izlaze dopisi u kojima se kaže da biste možda želeli da počnete da razmišljate o gomilanju zaliha za rat. ”

U razgovoru sa Dejvidom Ransimanom na njegovom podcastu _Talking Politics _, ona je dodala: „Reakcija ljudi koje poznajem u Kini samo kaže da razmislimo o konzerviranoj hrani, i ovakvim stvarima, ako napadnemo Tajvan i Amerikanci uzvrate, i oni krenu lanci snabdevanja, šta bi moglo da se desi nama, običnim ljudima.”

O potencijalu da bi sukob mogao izbiti između SAD i Kine, komentator je rekao: „Stvari su se pokrenule i ne znam kako će to ispasti.

Ipak, izgleda da situacija koja se sada vidi oko Tajvana između SAD i Kine nije ništa novo u političkoj areni.


Čitav pojam sukoba dve supersile oko nekog pitanja ima verodostojne reference na scenario hladnog rata.

Slične osobine su se videle šezdesetih godina do kolapsa gvozdene zavese ranih devedesetih između SAD i Sovjetskog Saveza.

Kako se pojavljuju nove supersile, a svet polako ali sigurno prelazi u višepolarni svetski poredak, pojam bezbednosne dileme ponovo podiže glavu.

Uz dosadašnju situaciju na Tajvanu, ništa više od rata rečima i demonstracije sile, sve indicije ukazuju na to da se status kvo održava nad ostrvom.

KINEZI UPOZORENI DA POČNU DA PRAVE ZALIHE? Novinarka tvrdi da su njeni roditelji i prijatelji dobili takva upozorenja  Youtube

U malo verovatnim događajima da dođe do sukoba, šire posledice će biti izuzetno zabrinjavajuće.

S obzirom da i Kina i SAD uživaju stalna mesta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, doći će do zastoja u pogledu bilo kakvog pojma međunarodne intervencije.

Regionalni državni akteri biće uvučeni u sukob, sa nuklearnim silama kao što su Severna Koreja i Rusija na rubu regionalnog rata.

Dodajte ovome sve veće prisustvo zapadnih sila u regionu, kako se globalni fokus pomera na istok, potencijal za globalniji uticaj postaje sve realniji.

Iako su SAD glasno priznale da su obavezne da štite prava Tajvana, one ne uspevaju u potpunosti da priznaju ostrvsku državu kao suverenu državu i otvoreno podržavaju pojam politike Jedne Kine.

U širem smislu, Kina i SAD su nedavno pokazale da diplomatija ostaje na stolu.

U dva takva primera su se predsednik Džo Bajden i predsednik Si Đinping sastali na virtuelnoj konferenciji, na kojoj je Si označio vrhovnog komandanta SAD kao „moj stari prijatelj“.

Kurir.rs/Express.co.uk