MARKO ĐURIĆ PROGOVORIO: Da li su Nevena i on u srodstvu I ŠTA JE SALTO MORTALE POTEZ PRIŠTINE

Kurir

Marko Đurić, novoizabrani ambasador Srbije u Vašingtonu, zadužen je da diplomatija između Srbije i SAD nastavi da se razvija u dobrom smeru i posle 140 godina saradnje.

U emisiji Usijanje na Kurir televiziji on je odgovorio na neka od pitanja o tome da li uskoro možemo da očekujemo američkog predsednika Džozefa Bajdena u Beogradu, čemu možemo da se nadamo po pitanju nastavka dijaloga između Beograda i Prištine, kao i šta misli o promenama u vrhu SNS, stranke kojoj pripada i čiji je potpredsednik?

"Imali smo veliki i lep događaj u subotu. Imali smo Skupštinu stranke na kojoj smo usvojili programska načela koja su važnija od bilo kog kadrovskog rešenja", rekao je Đurić.

Što se imenovanja potpredsednika tiče, potpredsednički sastav je znatno ojačan po njemu.

This browser does not support the video element.

MARKO ĐURIĆ: SNS je najbrojnija porodica u Jugoistočnoj Evropi  Kurir televizija

"Od Ane Brnabić do Siniše Malog, Vladmira Orlića, Aleksandra Šapića i Nevene Đurić. Što se mene tiče, nakon što bude usvojen Zakon o spoljnim poslovima, što očekujem da bude uskoro, neću imati pravo da formalno obavljam stranačke dužnosti, i u tom smislu moja pozicija u Glavnom odboru za vreme obavljanja dužnosti u SAD, biće zamrznuta. Nastojim da nastupam sa državničkih pozicija, za razliku od nekih političara koji u Vašington dolaze da bi kritikovali sopstvenu vladu. Naše delovanje nije upreneo protiv bilo koga, želimo da afirmišemo kao državu koja ubrzano raste i razvija se", dodao je Đurić.

Kurir 
foto: Kurir

On je sa mesta novoizabranih potpredsednika izdvojio Nevenu Đurić koja je mlada, pokazala izuzetan talenat i prepoznata je od strane rukovodstva i predsednika Vučića.

"Što se tiče Ane, Siniše, Vladimira, Miloša, javnost ih dobro poznaje, a lično imam dobra iskjustva i verujem da su dobar izbor za potpredsednike stranke", naglasio je Đurić.

On je dodao da je primer medijskog linča nad Nevenom i ono kako se suprotstavila, kvalifikovalo je da dobije afirmativno mesto u SNS.

"Nevena i ja nismo u srodstvu, ali mi je drago da ima još Đurića u rukovodstvu stranke", naglasio je naprednjak.

Kurir 
foto: Kurir

Predsednik Vučić uživa povrenje i podršku i uvažavanje u stranci, pa na pitanje kako će SNS nastaviti razvoj i kada ne bude na čelu stranke, Đurić odgovara:

"Malo je njegovih odluka koje ne nailaze na podršku, sa oprvadanjem naravno, Ideja da neko drugi preuzme tu dužnost je jedna od retkih odluka koja ne nailazi na odobrenje stranke", podvukao je Đurić.

Aleksadnar Vučić ima ključnu ulogu u SNS i nema sumnje da će tako biti i u budućnosti, naglasio je Đurić.

Kurir 
foto: Kurir

"Dobili smo potpuno nove ljude koji unose elan u naše delovanje. Programska načela trasiraju naša delovanja nezavisno od bilo koga od nas. Ono zbog čega sam ponosan u svetu je da predstavljam zemlju koja se najbrže u Evropi razvija u ekonomskom smislu, koja je potpuno orujentisana na sopstveni oporavak i unapređenje različitih aspekata u njoj", ponovio je ambasador Srbije u Americi.

KOSOVO I METOHIJA

"Insistiranje Prištine na aneksije ili prisajedinjenju sa drugom državom mogao da predstavlja Salto mortale za Prištinu. To me ne iznenađije. Ali me iznenđuje da je Kurti koji je godinama tvrdio da se zalaže za nezavisnost KiM, preko noći pokazao svoje pravo lice, koji se ne zalaže za nezavisnost Kosova, već za stvaranje neke nove države. A u stvari je šovinistički projekat koji nema veze sa tobože kolektivna prava Albanaca. Zid ćutanja međunarodne zajednice doprinosi i pothranjuje ovakvo delovanje Kurtija. On ipak testira strpljenje koji tradicionalno podržavaju poziciju Prištine jer su svesni da on delegitimizuje projekat u koji su oni uložili milijarde tokom prethodne decenije", rekao je Đurić i dodao da Kurti nervira arhitekte i autore kosovske nezavisnosti.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.