SAVET NUTRICIONISTE DUŠANA TODOROVIĆA TREBA POSLUŠATI: Svako jutro započnete kašikom ove moćne NAMIRNICE
Održite dobro zdravlje u doba respiratornih infekcija, ojačajte srce i nervni sistem, rešite se nadimanja i grčeva. To, naravno, nije sve što može da vam pruži ova moćna namirnica.
Verovatno nema osobe koja nije probala med, a verovatno ni onih koji ne znaju za njegova antibakterijska i antivirusna svojstva. Ipak, ne koristimo ga koliko bi trebalo, pa nije na odmet još jednom da podsetimo zašto treba da ga ima svaka kuća i zašto svaki dan moramo da ga konzumiramo ako mislimo da sačuvamo zdravlje u ovim neveselim životnim okolnostima. Korona mnoge obara, sezona je i drugih respiratornih infekcija, a zašto je u ovim situacijama neophodno da koristimo med, koliko treba da uzimamo dnevno da bismo sprečili obolevanje, ublažili simptome i zaustavili pojavu komplikacija, ali i da li može da nam pomogne kod drugih oboljenja, čitaoce Lene upućuje nutricionista i dijetetičar Dušan Todorović.
- Najbolje bi bilo da odrasli u ovim okolnostima dnevno unose od 60 do 100 g meda. A mališani, ako izuzmemo bebe, do 50 g.
Porcija za odrasle ima nešto više od 300 kalorija, da li ćemo se ugojiti?
- Nećete, sastav meda je takav da je lako svarljiv, a pomoću specifičnih enzima poboljšava varenje i brže izlučivanje otpadnih materija koje nastaju u organizmu unosom druge hrane. Med deluje protiv gojaznosti i tako što smanjuje masne naslage i holesterol u krvi.
PREVENTIVA OD GODINU DANA
Zašto bebe ne bi trebalo da koriste med?
- Deci mlađoj od godinu dana ne preporučuje se med zbog eventualne opasnosti od pojave botulizma. Otrovna gram pozitivna, anaerobna bakterija može sa zemlje da dospe u med i izazove ovu bolest kod beba koje nemaju dovoljno razvijen odbrambeni sistem da bi mogle da se suprotstave infekciji.
Kad je najbolje da se uvede u ishranu najmlađih?
- Od navršenih 12 meseci, a to treba činiti postepeno. Dovoljna je trećina male kašike sat i po pre jela za preventivu, ili ista količina dva do tri sata posle jela. Kasnije porciju treba povećavati, mališani će pomoću meda pravilnije rasti, a brže će se i oporaviti od respiratornih infekcija koje su česte u ovom uzrastu, posebno ako deca idu u vrtić.
Uz dokazana antibakterijska i antivirusna svojstva, kako med još može da nam pomogne?
- Deluje i kao odlično umirujuće sredstvo, pomaže nam da se izborimo protiv anemije, dobar je čuvar i naših bubrega. Koristi se, zapravo, u razne terapeutske svrhe jer sadrži brojne fiziološki aktivne supstance kojih, da plastično objasnim, nema na gomili ni u jednoj drugoj namirnici. Prednost je i što se brzo razlaže, lako prelazi u limfni sistem, a odatle u krv i tkiva, ne gubeći na tom putu hranljiva i lekovita svojstva.
POSLUŠAJTE OVE SAVETE
Da li je svaki med dobar?
- Ako je pravi - odličan je svaki. Treba pripaziti prilikom nabavke meda. Svedoci smo prevara, med treba nabavljati samo od proverenih proizvođača, s jasnom deklaracijom o kvalitetu i izvršenoj kontroli.
S kojim namirnicama se najbolje slaže?
- Ako neko želi da spreči ili ublaži respiratorne infekcije, to su svakako limun, cimet i đumbir. U zajednici s medom pokazaće najbrži efekat. Ne treba ih stavljati u vruć čaj, već mlak (40 stepeni), da ne izgube lekovita svojstva. Odlično se slaže i s mesom i povrćem.
Kako je najbolje da čuvamo med?
- Med se najčešće pakuje u tegle od stakla, može da stoji i u keramičkim posudama ili od drveta, a prodaje se i u plastičnim pakovanjima. Bez obzira na to od čega su sudovi s medom, važno je kad ih nabavljate da budu hermetički zatvoreni, a u kući da ih čuvate na hladnom, suvom i tamnom mestu i dobro zatvorite posle svake upotrebe.
(Foto: Shuttershtock)