DA LI STE ZNALI?

STARA PLANINA KRIJE NEŠTO FANTASTIČNO! Zbog JEDNE STVARI ljudi hrle na OVO MESTO u potrazi za PRIRODNIM BLAGOM

Foto: Shutterstock, Kurir TV, Ana Paunković

Gljivarstvo je praktično bavljenje gljivama ili zanimanje za njih radi sakupljanja jestivih vrsta i terenskog proučavanja i prepoznavanja svih vrsta gljiva koje se mogu naći u prirodi.

Ono što je posebno zanimljivo kada se radi o ovoj temi je i to što je ovo jedan zdrav hobi, koji iziskuje odlazak u prirodu, na čist vazduh, ali i druženje.

Foto: Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

Jedan od rajeva gljivara (ljudi koji sakupljaju i bave se pečurkama) je i Stara planina. Na Staroj planini tokom leta možete naći razne vrste pečuraka i bobičastog voća.

Sa gljivarskim društvom iz Novog Sada ekipa televizije Kurir imala je veoma zanimljiv dan i mogla što šta da nauči o gljivama, ali i o prirodi.

- Mi obilazimo celu Srbiju. Staru planinu smo dugo zanemarivali, nismo dolazili ovde da istražimo. Uglavnom smo bili na Kopaoniku i u Zapadnoj Srbiji -Momcilo Daljev, glivar.

Foto: Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

Srbija je jedno od bogatijih nalazišta tartufa, najskupocenije pečurke na svetu, ali i sakupljanje drugih jestivih vrsta, poput vrganja, šumskog pileta i lisičarke može doneti dobru zaradu.

Oni koji se iz hobija bave sakupljanjem šumskih plodova, kažu da su staroplaninske šume pune vrganja, lisičarski, ali i divljih šampinjona koji ovde zovu i crvenjuše.

Foto: Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

- Lisičarke se mogu jesti sirove. One su, su u principu, brzo gotove - kaze Momcilo Daljev, gljivar za Kurir televiziju.

Podsetimo, prve zapise o gajenju gljiva ostavio je Hipokrat, grčki lekar i osnivač medicnske nauke, još u V veku p.n.e.

Foto: Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

Međutim, Hipokrat nije precizno naveo vrste gljiva, njihova dejstva i načine korišćenja. O gajenju gljiva je u svojim delima izveštavao i Atanej, grčki pisac iz III veka n.e.

Mnogi izvori pominju da se u Kini i Japanu nekoliko hiljada godina gaji Šitake, gljiva odličnog kvaliteta, koja ne samo da je ukusna, već joj se pripisuju značajna lekovita svojstva. U Evropi je uzgoj gljiva započeo tek oko 1650. godine, kada su povrtari u okolini Pariza počeli da gaje šampinjone. Odatle se postepeno ovo znanje širilo i u ostale delove Evrope.

Foto: Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

Zanimljivost je da neupućeni najčešće mešaju pojmove gljiva i pečurka. Pečurka je oblik jednog tipa gljiva karakterističnog izgleda. Pečurka po pravilu ima jasno definisan šeširić, dršku i micelijum koji se nalazi u podlozi.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

02:25
SRPSKA LEPOTICA SVETSKIH RAZMERA! Golija upisana u UNESKOVU listu, a ovo su bili njeni glavni aduti! (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija